Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Особливості імунітету новонародженого малюка

Особливості імунітету новонародженого малюкаВсім відомо, що одразу після появи на світ діти рідко хворіють на застуду та різні вірусні інфекції. Пояснюється це тим, що в материнській утробі малюкові передаються антитіла до головних інфекцій, і вони продовжують надходити до дитячого організму після народження через грудне молоко. Саме тому так важливо намагатися годувати немовля саме природним шляхом, звичайно, якщо є така можливість. Зазвичай діти, які знаходяться на грудному вигодовуванні, до 6-ти місяців не знають, що таке симптоми ГРВІ.

У чому особливості імунітету новонародженого малюка?

Дитина приходить у цей світ стерильною, її одразу оточує величезна кількість найрізноманітніших антигенів. На цьому етапі її імунітет недосконалий, шкіра та слизові оболонки тонкі, вони неповноцінно захищають немовля від патогенних мікроорганізмів.

Та все ж новонароджена дитина не така беззахисна, як може здатися на перший погляд. Ще в організмі матері вона отримала достатню кількість антитіл до антигенів, з якими стикалася жінка. У недоношених дітей кількість цих антитіл значно менша за норму, оскільки вони надходять малюкам в останні тижні вагітності. Тому недоношені немовлята зазвичай такі слабкі та уразливі до різних хвороб.

Кількість материнських антитіл в організмі дитини поступово знижується, і до піврічного віку вони майже повністю зникають. Тому саме у віці 6-ти місяців найчастіше діти хворіють на свою першу в житті ГРВІ.

Інший захист для дитини – антитіла, які надходять до її організму з молоком матері. Вони захищають слизові оболонки на місцевому рівні та не допускають потрапляння до організму малюка інфекції. Грудне молоко захищає перш за все від інфекцій дихальних шляхів та шлунково-кишкового тракту.

Як можна вплинути на міцність імунітету новонародженого?

Замислитися над цим питанням слід ще під час вагітності: правильно та повноцінно харчуватися, багато гуляти на свіжому повітрі, своєчасно лікуватися допустимими препаратами. Уже після народження малюка головний засіб зміцнення його імунітету – це грудне вигодовування. Проте якщо із цим не склалося, не варто впадати в паніку. За умови правильного догляду за малюком, щоденних прогулянок з ним на свіжому повітрі, забезпечення відповідних параметрів повітря та температури у його кімнаті, нормального режиму дня дитина на штучному вигодовуванні теж буде здоровою.

Новонароджений малюк не такий беззахисний, як може здатися на перший погляд. Природа продумала все так, що ще в утробі матері він отримує певний захисний бар’єр, який захищає його від інфекцій у перші місяці життя. За умови нормального догляду за ним, перші півроку немовля зазвичай не хворіє на ГРВІ.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED