Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні правила здорового способу життя весною

Основні правила здорового способу життя весноюВесна у нас асоціюється з періодом оновлення, очищення та нових починань. Однак при цьому не є виключенням випадки, коли замість “піднесення” ми стикаємося з занепадом: загострення хронічних захворювань, дефіцит вітамінів, порушення психоемоційного стану. Відповідно розберемо детальніше які аспекти вашого життя потрібно скорегувати аби насолодитися сповна весняним періодом.

Зменшення ризиків захворюваності

Окрім високих ризиків захворюваності на COVID-19, не варто забувати й про ГРВІ. Захворіти на весну так само легко, як і восени. Як тільки з'явилися перші сонячні промені наш гардероб стає надто легким, що може викликати переохолодження. Однак зауважимо, що не переохолодження спричиняє ГРВІ, а те що коли ми мерзнемо знижується наш імунітет, що робить нас вразливими переді різновидами вірусів. Невже це означає, що краще сидіти вдома? Відповідь - ні! Адже вітамін D, який продукується під впливом сонця допомагає зміцнити наш імунітет. Тому оптимальним варіантом є дотримання балансу проведення часу на свіжому повітрі.
 
Також весна дуже часто є періодом загострення хронічних захворювань. Тому варто заздалегідь подбати про свої потреби. Поводити дезінфекцію повітря вдома за допомогою бактерицидного рециркулятора, контролювати показники артеріального тиску, рівня цукру в крові - в залежності від супутнього захворювання.

Здорові звички: харчування

Весна не є найкращим періодом для дотримання дієт, адже наш організм і так є дещо ослабленим після зими. Відповідно обмеження в їжі навпаки призведе до дефіциту поживних речовин, що запустить механізм - загострення хронічних захворювань, ламкість нігтів та випадіння волосся й ін.
Основою весняного харчування навпаки є не обмеження, а розширення раціону, вводячи харчові продукти, що є джерелом вітамінів та мінералів, жирів та білків.
Нагадаємо, що куріння та вживання алкоголю це не найкращий метод стимуляції імунітету. Шкідливі звички  впливають на функціонування ряду важливих механізмів в організмі, серед яких є засвоєння вітамінів, що так необхідні для забезпечення здорового імунітету.

Фізична активність

Пам'ятайте, що навіть легка зарядка вранці підбадьорить організм, надасть сили та активізує захисні процеси. А тим паче при відсутності протипоказань, весною можливо займатися спортом прямо на вулиці: біг, спортивна ходьба, їзда на велосипеді.
Регулярна фізична активність зміцнює імунітет та зменшує ризики розвитку патологій зі сторони верхніх дихальних шляхів.

Баланс сну та відпочинку

Про важливість сну ми чуємо практично всюди. Хоча напроти більшість вважає, що 4-5 годин є нормою і це ніяк не впливає на самопочуття. Однак дефіцит сну (менше ніж 7-8 годин) негативно впливає на імунну систему, що робить організм більш сприйнятливим до різних інфекцій.
 
Це ж стосується і постійних стресових ситуацій. Нервова система тісно пов'язана з імунною системою, відповідно постійні неврози порушують цю співпрацю. Тому важливо вміти контролювати свій емоційний стан та приділяти час виключно для себе розслабляючись.
 
Здоровий спосіб життя, це не про тимчасові правила та заходи, які допоможуть краще та стрункіше виглядати. Здоровий спосіб життя повинен стати нормою, так само як раціональне харчування, здоровий сон та фізична активність. Це дасть можливість підтримувати імунітет на високому рівні та зменшити ризики захворювань. При наявності патологій, які впливають на низький рівень імунітету необхідно звернутися до свого сімейного лікаря!

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм