Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чим небезпечний зимовий цистит для жіночого здоров'я

Чим небезпечний зимовий цистит для жіночого здоров'яЗапалення сечового міхура (цистит) хвороба досить поширена. Циститом частіше хворіють жінки через особливості їх анатомії, а в зимовий час, коли жінка часто переохолоджується і хворіє на ГРВІ, питання захворюваності циститом стає ще більш актуальним. Багато жінок не надають значення серйозності захворювання, займаються самолікуванням, що може привести до серйозних проблем як в цілому зі здоров'ям, так і з репродуктивними функціями.

ЯК ПРОЯВЛЯЄТЬСЯ ЦИСТИТ: СИМПТОМИ ХВОРОБИ

У більшості людей реакція сечі є слабокислою, тому при циститі, коли запалена слизова оболонка сечового міхура, з'являються часті позиви до сечовипускання. Вони супроводжуються різями і пекучим болем. Порушення функцій роботи сечового міхура у вигляді частих позивів до сечовипускання (до декількох разів на годину) і біль внизу живота — основні симптоми циститу. Рідше підвищується температура тіла, виникає загальне нездужання і слабкість.

ОСНОВНІ ПРИЧИНИ ЗИМОВОГО ЦИСТИТУ

Запальний процес в сечовому міхурі може бути інфекційного і неінфекційного характеру. Гострий цистит часто виникає при попаданні в сечовипускальний канал і сам сечовий міхур бактерій: інфекція може поширюватися при статевих інфекціях, від недостатності інтимної гігієни.

Неінфекційний цистит, особливо в зимовий час, часто виникає при переохолодженні — не тільки загальному, але нижньої частини тіла (області таза і статевих органів). Переохолодження та загальне зниження імунітету сприяють активізації вже наявних в організмі бактерій.

Також спровокувати цистит можуть:

  • порушення кровообігу в слизовій оболонці сечового міхура (в свою чергу викликаються малорухливим способом життя);
  • хронічні запори;
  • тісна або синтетична білизна;
  • неправильне харчування;
  • цукровий діабет;
  • порушення метаболізму;
  • клімакс.

ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНИЙ ЦИСТИТ І ЙОГО САМОЛІКУВАННЯ ДЛЯ ЖІНОК

Як уже сказано, саме жінки частіше хворіють на цистит, тому що їх сечовипускальний канал ширше і коротше, ніж у чоловіків. Тому інфекція легше проникає в сечовий міхур. Знайти справжню причину захворювання і вибрати правильну тактику лікування може тільки лікар, ґрунтуючись не тільки на скаргах жінки, але і на результатах лабораторної та інструментальної діагностики (УЗД, аналізи крові і сечі і т. д.).

В домашніх умовах це зробити неможливо, а не долікований запальний процес і неправильне лікування призведе до розвитку хронічного циститу та інших захворювань. Хронічний цистит — це проблема для жінки на все життя.

Неправильне лікування циститу призводить до захворювань матки, яєчників, кишечника, провокуючи запальні процеси в органах і сприяючи розвитку безпліддя. Також хронічний цистит і його ускладнення призводять до порушень в інтимній сфері, у жінки з'являються болі і неприємні відчуття під час і після сексу.

Якщо цистит не лікувати або лікувати неправильно, інфекція з сечового міхура пошириться на нирки, провокуючи пієлонефрит. Крім проблем з нирками, небезпечний інтерстиціальний цистит, при якому запалюється вся слизова оболонка і м'язова стінка сечового міхура. Цей вид циститу, особливо його запущена форма, не лікується консервативно і вимагає хірургічної операції. Тому при перших симптомах циститу жінці важливо звернутися за допомогою до уролога.

Автор: Світлана Євсєєва ©
Медичний портал Здоров-Інфо При використанні матеріалів статті активне посилання на zdorov-info.com.ua обов`язкове 


Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм