Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чому виникає цистит влітку? Лікування та профілактика хвороби

Чому виникає цистит влітку? Лікування та профілактика хворобиЦистит – це досить поширене інфекційне захворювання сечового міхура. Найчастіше воно зустрічається у жінок через особливості анатомічної будови їхніх статевих органів: коротка та широка уретра та близькість сечовипускального каналу до заднього проходу, що збільшує ризик розвитку інфекційного процесу у сечостатевій системі. Ця хвороба може загостритися під впливом певних факторів. Як не дивно, часто цистит зустрічається саме влітку: це пов’язано з відкриттям купального сезону, зневодненням організму, активною роботою кондиціонерів.

Симптоми циститу

До ознак циститу можна віднести наступні:
  • часте сечовипускання;
  • біль при сечовипусканні;
  • біль у надлобковій частині;
  • сеча стає каламутною;
  • поява краплин крові у сечі;
  • підвищення температури тіла;
  • нудота, блювання.

Чому саме влітку часто виникає цистит?

Ми звикли, що до циститу призводить переохолодження, негативний вплив холодних температур повітря та інших несприятливих погодних умов, характерних для осінньо-зимового періоду. Проте статистика показує, що влітку ми хворіємо на цистит так само часто. В чому ж причини цього дивного явища?
  1. Мокрі купальники. Одна з головних причин літнього циститу – активна фаза купального сезону, у якому є багато небезпеки для здоров’я. В самому купанні немає нічого поганого, однак одразу після нього необхідно переодягатися у суху білизну. Чого, на жаль, практично ніхто на пляжі не робить. Особливо актуально питання “мокрих купальників” стосується хворих на хронічний цистит, їм лінуватися точно не можна. Через перебування у мокрій білизні можна переохолодити органи малого тазу, що призведе до зниження місцевого імунітету та активізації патогенних мікроорганізмів. Один із наслідків цих процесів – цистит.
  2. Зневоднення організму. Влітку через спеку організм людини втрачає багато вологи, яку весь час треба поповнювати. Якщо цього не робити, відбувається концентрація сечі у сечовому міхурі, що сприяє росту патогенної та умовно-патогенної мікрофлори. Далі розвивається запальний процес, цистит. Тож влітку не можна забувати про необхідність пити багато рідини. Особливо корисними для людей із хронічним циститом є морси та відвари з журавлини, вони сприяють очищенню сечових шляхів.
  3. Кондиціонування повітря та сидяча робота. Якщо у людини є схильність до циститу та різних інфекцій сечовивідних шляхів, їй слід бути обережною, знаходячись у приміщенні з працюючим кондиціонером. Одна з порад – намагайтеся тримати ноги в теплі, за потреби, вдягайте теплі шкарпетки. Прохолодне повітря в сукупності із сидячою роботою провокують цистит. Причина цього проста – малорухливий спосіб життя сприяє розвитку застійних процесів в організмі, зокрема і в органах малого тазу. Тож на роботі слід робити  невеличкі перерви кожну годину, встаючи з-за столу та прогулюючись.

Лікування та профілактика хвороби

Лікують цистит зазвичай за допомогою протизапальних та сечогінних засобів. На допомогу прийдуть і певні лікарські трави. Лікування призначає уролог або гінеколог.
Важливу роль відіграє профілактика циститу влітку. Для цього не варто знаходитися у мокрому купальнику на пляжі, слід пам’ятати про інтенсивний питний режим, обережно ставитися до кондиціонерів та не забувати робити перерви у роботі за комп’ютером. І тоді хвороба не буде затьмарювати собою сонячні літні дні.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм