Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Вірусний артрит: основні симптоми та методи лікування

Вірусний артрит: основні симптоми та методи лікуванняВідповідно до назви вірусний артрит є формою артриту, що виникає при розвитку вірусної інфекції.  Вірусний артрит також називають поствірусним артритом. Дане захворювання є тимчасовим, однак його симптоми майже нічим не відрізняються від, наприклад ревматоїдного артриту. Хворого внаслідок запального процесу турбуватиме біль та набряк суглобів.

Основні причини

Механізм розвитку захворювання полягає в ураженні вірусами суглобів. Так збудники потрапляють в сполучну тканину суглобів, а тим часом імунна система спрямовує «свої сили» - антитіла, на їх усунення. Це і викликатиме клінічну картину захворювання. 
 
Найчастіше вірусний артрит викликається вірусом Епштейна-Барр, альфавірусами, вірусом краснухи, гепатиту B та С, ентеровірусом, коронавірусом та ін.. 

Характерні ознаки

Як зазначалося вище клінічна картина вірусного артриту схожа за перебігом з ревматоїдним артритом.

Так у пацієнта виникатимуть наступні скарги:
  • біль та набряк суглобів;
  • збільшення лімфатичних вузлів;
  • висип на шкірі;
  • скутість, яка особливо виражена вранці;
  • біль в м’язах;
  • лихоманка.
Відмітимо, що для даного захворювання характерне симетричне ураження суглобів, тобто ті самі суглоби залучені з обох сторін тіла, наприклад обидва коліна або плечі. А суглобові симптоми часто збігаються з ознаками та симптомами вірусної інфекції (такими як лихоманка, біль у м’язах і втома). Також поява специфічних ознак залежатиме від типу вірусу, що спричинив ураження. 
 
Тривалість симптомів сягає від одного до двох тижнів, після припинення інфекційного процесу. Варто враховувати, що  вірусний артрит має тенденцію з’являтися та зникати протягом короткого проміжку часу з відсутністю тривалих наслідків. Це і є відмінністю вірусного артриту від його інших типів, які є хронічними. 

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу потребує ретельного обстеження, враховуючи схожість симптомів з іншими вірусними захворюваннями. Тому лікар звертає увагу на наявний біль в суглобах (двосторонній) та присутність вірусної інфекції в анамнезі.
Додатково проводиться фізикальний огляд, лабораторні дослідження крові (на наявність антитіл), візуалізаційні тести.

Тактика лікування вірусного артриту полягає в усуненні вірусної інфекції, що спричинила захворювання та зменшення інтенсивності симптомів. До прикладу можливе призначення знеболювальних препаратів (нестероїдні протизапальні), противірусних, застосування холодових компресів, проходження фізіотерапії. За показаннями з уражених суглобів можливе видалення частини рідини.
Досить рідко пацієнтові може знадобитися додаткове лікування з метою відновлення функції суглоба.

Загалом при вірусному артриті відновлення пацієнта займає до двох тижнів. Додаткове лікування зазвичай не потрібне. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм