Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Бурсит колінного суглоба: основні симптоми та методи лікування запалення

Бурсит колінного суглоба:  основні симптоми та методи лікування запаленняПоява скарг на біль та набряк в коліні може свідчити про таке захворювання як бурсит. Досить часто ми зустрічаємо випадки бурситу ліктьового суглоба. Однак наразі розберемо детальніше перебіг патологічного процесу в іншій ділянці, а саме коліні.

Бурсит колінного суглоба — це патологічний стан, що супроводжується запальним процесом бурси. Нагадаємо, що бурса це такий собі мішечок розташований біля колінного суглоба (між шкірою та сухожиллям, або сухожиллям та кісткою). Бурса заповнена рідиною та забезпечує амортизацію (зменшення тертя та пом’якшення тиску) різних суглобів тіла. 
 
За статистичними даними більшість випадків бурситу колінного суглоба припадає на осіб вікової категорії 40-60 років. При цьому досить часто люди не можуть вчасно розпізнати захворювання, що значно відтерміновує звернення до лікаря, а цей час може витрачатися на різні методи самолікування.

Основні причини

В основі розвитку бурситу колінного суглоба покладено надмірний тиск на нього. Це може бути спричинено робочою діяльністю, наприклад внаслідок тривалого стояння на колінах (покоївки, садівники, монтажники та ін.). Саме тому часто бурсит колінного суглоба називають «коліно домробітниці», через довгі години, які покоївки проводять на колінах під час роботи.

До інших можливих причин бурситу коліна відносять:
  • травму коліна;
  • розвиток бактеріальної інфекції;
  • надмірна або напружена фізична діяльність;
  • ожиріння;
  • наявність в анамнезі подагри, артриту.

Характерні ознаки

  1. Больові відчуття навколо коліна, особливо при дотику. 
  2. Припухлість навколо суглоба. 
  3. Підвищена чутливість.
  4. Гіперемія. 
  5. Місцеве підвищення температури.
Додатково можливе приєднання до патологічного процесу лихоманки та ознобу, у випадку інфікування бурси (септичний бурсит).

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі фізикального огляду та ряду діагностичних тестів, серед яких МРТ, рентгенографія, УЗД, лабораторне дослідження рідини з бурси. 

Тактика лікування залежатиме від часу початку лікування. Так на початковому етапі покращення може принести забезпечення повноцінного відпочинку.  Це насамперед стосується припинення будь-якої фізичної активності, яка тільки більше може подразнювати уражений суглоб.

Додатково полегшити самопочуття можливо за допомогою нестероїдних протизапальних препаратів, надання ураженій кінцівці піднятого положення при відпочинку та звичайних холодових компресів.
Також лікар може порадити проведення аспірацію бурси, тобто видалення частини рідини. Це дасть можливість перевірити взятий вміст на наявність інфікування. При підтвердженні інфекції доцільним буде призначення антибактеріальної терапії.

У випадку, коли захворювання переходить в хронічну форму, тобто виникає на постійній основі, лікар додатково може призначити терапію у вигляді ін’єкції кортикостероїдів.

Оперативне втручання з видалення бурси показане при відсутності результату від консервативних методів лікування та розвитку частих рецидивів запалення.

З метою зменшення ризиків розвитку бурситу рекомендовано носити наколінники під час роботи, бути фізично активним, аби м’язи навколо бурси були зміцнені, контролювати перебіг вже наявних захворювань, що можуть спровокувати ураження бурси, контролювати масу тіла, дотримуватися міри у фізичних навантаженнях (наприклад, при заняттях спортом).

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм