Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Акустична неврома: як вчасно розпізнати новоутворення?

Акустична неврома: як вчасно розпізнати новоутворення?Акустична неврома – це патологічний стан, що характеризується формуванням доброякісного новоутворення у вестибулярному нерві. Гілки нерва безпосередньо впливають на рівновагу і слух.

Місцем росту пухлини є нервові закінчення, які з’єднують мозок та вухо (восьмий черепний нерв). Враховуючи, що неврома є доброякісною пухлиною вона не поширюється на сусідні тканини, однак при цьому вона може досягати великих розмірів та спричиняти негативні наслідки. Так якщо пухлина стає настільки великою, що тисне на стовбур мозку або мозочок, вона може бути смертельною.

Основні причини

Спеціалістами встановлено про можливий вплив спадкового фактора на появу акустичної невроми, а саме наявність в одного з батьків захворювання нейрофіброматоз. Не є виключенням, коли пухлина росте спонтанно, без наявних тригерів.
 
Також можливий вплив й інших факторів, як окремо, так і в поєднанні: 
  • вплив радіації;
  • тривалий вплив голосних звуків;
  • доброякісна пухлина щитоподібної залози.

Характерні ознаки

Як зазначалося вище поява невеликої за розміром акустичної невроми рідко спричиняє скарги у пацієнта. Скарги чи дискомфортні симптоми виникатимуть у разі досягання пухлиною великих розмірів з наступним тиском на оточуючі нерви.
 
Це супроводжуватиметься наступною клінічною картиною:
  • порушення слуху на одній стороні голови (переважно повільно);
  • запаморочення;
  • дзвін у вухах;
  • відчуття повноти у вухах;
  • слабкість;
  • порушення рівноваги;
  • головний біль;
  • оніміння обличчя або вуха.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі збору даних анамнезу, фізикального огляду та перевірки слуху. Додатково лікар може запропонувати проведення МРТ та КТ, електроністагмографію. 
Тактика лікування залежатиме від віку пацієнта, загального стану здоров’я та звісно ж розміру новоутворення.
 
Тобто можливий варіант, коли лікування може не знадобитися. Це стосується випадків розвитку невеликої за розміром невроми. Хоча наступний моніторинг з контролем зростання пухлини все ж необхідний. 
Оперативне втручання може знадобитися, якщо пухлина сягає більш розмірів або стрімко росте. 
Зупинити її ріст можливо за допомогою стереотаксичної радіохірургії (для дуже маленьких пухлин). Пацієнт отримує одну високу дозу цільової променевої терапії, доставлену безпосередньо до пухлини.
Радикальні методи з видаленням невроми через череп або вухо є необхідними якщо новоутворення починає наближатися до життєво важливої частини мозку. 

У будь-якому випадку поява порушень зі сторони слуху потребують звернення до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм