Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Пухлина носової порожнини: як вчасно розпізнати симптоми?

Пухлина носової порожнини: як вчасно розпізнати симптоми?Пухлини пазух розвиваються у носовій порожнині та у відкритих просторах навколо носа, які називаються порожнинами навколоносових пазух. 

Відповідно пухлини носових пазух - це ті аномальні пухлини, які виникають у порожнині носа або носових пазухах.
Попри низьку статистику ракових новоутворень носової порожнини лікування все ж є необхідним. Оскільки незалежно від типу пухлини вони можуть пошкодити пазухи та носову порожнину.
 
Механізм розвитку захворювання полягає в появі генетичної мутації внаслідок якої здорові клітини перетворюються на аномальні. Як результат аномальні клітини ростуть і розмножуються безконтрольно, накопичуючись та утворюючи пухлину.
 
Якщо аномальні клітини стають раковими, вони можуть поширитися на сусідні тканини з метастазуванням в інші частини тіла.

Основні причини

Достеменно причина формування пухлин в носовій порожнині не виявлена, особливо злоякісних форм. При цьому спеціалісти відзначають про можливий вплив кількох доведених факторів ризику:
  1. Куріння. Нагадаємо, що ця шкідлива звичка є однією з найпоширеніших причин раку дихальних шляхів, включаючи пухлини синусів.
  2. Вплив певного пилу та хімічних речовин. Насамперед це стосується осіб які працюють у промислових професіях.
  3. Вірус папіломи людини (ВПЛ).
  4. Вірус Епштейна-Барр, який викликає мононуклеоз та може збільшити ризик розвитку раку носа та пазух.
  5. Віковий фактор. За статистикою більшість випадків захворювання припадає на осіб 50-60 років.

Які симптоми характерні при захворюванні? 

Прояви пухлини синусів на ранній стадії можуть нагадувати застуду, інфекцію або алергію. Однак при розвитку саме пухлини у пацієнта не наступає полегшення від терапії безрецептурними ліками.
Симптоми доброякісної пухлини синуса можуть включати:
  • закладеність носа, яка не покращується;
  • біль навколо очей;
  • виявлення грудки на обличчі, в носі або в роті;
  • біль або тиск у вухах;
  • збільшення лімфатичних вузлів;
  • втрата нюху;
  • носові кровотечі;
  • виділення з носа;
  • набряк обличчя;
  • сльозотеча та порушення зору;
  • шишки на шиї;
  • труднощі з відкриттям рота.
Пам'ятайте, що новоутворення носових пазух не означає, що у пацієнта розвинувся рак. Є кілька типів неракових пухлин, які утворюються в пазухах. Але при цьому навіть доброякісні пухлини можуть спричиняти руйнування оточуючих структур або з часом перетворитися на щось злоякісне.
 
До типу ж ракових пухлин включають плоскоклітинний рак, аденокарциному, лімфому та саркому й ін. Не є виключенням розвиток меланоми чи раку слинних залоз.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається на основі проведеного фізикального огляду, встановленого анамнезу та ряду діагностичних тестів, що допоможуть перевірити чи є пухлина раковою.
Методи обстеження можуть включати проведення лабораторного дослідження крові, синус-ендоскопії, рентгенографії, МРТ та біопсії.
 
Тактика лікування пухлини пазухи залежатиме від того, де вона розташована та чи є вона раковою.
У випадках доброякісних пухлин синусів лікування для більшості людей полягає в повному їх видаленні. 
Якщо пухлина велика або вона локалізується в ділянці, де буде важко провести видалення, попередньо проводиться променева терапія. Це допоможе зменшити пухлину та полегшити її видалення хірургічним шляхом.
 
Інші методи лікування включають радіотерапію та хімієтерапію. Комбінована терапія хірургічного втручання та променевої терапії з хімієтерапією або без неї призначається в окремих ситуаціях. Якщо поширення патологічного процесу відбулося на сусідні лімфатичні вузли, лікар може порекомендувати операцію з їх видалення.
 
Запишіться на прийом до лікаря, якщо у вас є будь-які ознаки або симптоми, які вас турбують.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм