Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини появи болю в горлі

Основні причини появи болю в горліНайчастіше біль у горлі супроводжується комплексом негативних та дискомфортних ознак у вигляді сухості, першіння та звісно ж безпосередньо больових відчуттів. 

Причин цьому є безліч, як порушення, що проходять самостійно, так і ті стани, що потребують надання медичної допомоги.
Розглянемо основні причини далі.

Основні причини

Ангіна: біль у горлі при ангіні наряду з сухістю та першінням в горлі є основними проявами.
Причинами даного захворювання найчастіше є інфекції та фактори зовнішнього середовища. 
 
Залежно від локалізації больового синдрому, тобто яка частина горла була уражена можуть розрізняти фарингіт (набряк та біль в горлі), тонзиліт (набряк й почервоніння мигдаликів, м’яких тканин задньої частини рота) та ларингіт (набряк і гіперемія гортані).
 
Також до різновидів вірусної інфекції, що може спричини біль в горлі відносять застуду, грип, кір і вітряну віспу. У більшості випадків біль у горлі викликаний вірусом, з часом проходить самостійно без будь-якого лікування.

До інших потенційних причин розглянутого стану відносять:
  • алергічну реакцію (наприклад, алергія на пилок, шерсть тварин);
  • сухість повітря;
  • хімічні подразники горла (наприклад, дим в тому числі й від цигарок, хімічні засоби);
  • травму;
  • гастроезофагеальну рефлюксну хворобу;
  • новоутворення горла.

Характерні ознаки

Біль в горлі відрізнятиметься залежно від причини, що його викликала. Так він може бути сухий, у вигляді печіння, подразнення, колючий.
Посилення болю можливе при ковтанні та розмові. 

До прикладу при ураженні мигдалин додатково на них можуть спостерігатися білі плями з ділянками гною. Переважно це стосується розвитку ангіни.

Також можливе приєднання закладеності носа, нежиті, чхання, кашлю, лихоманки, набряку шийних лімфатичних вузлів, болю в тілі. Бактеріальна інфекція може потребувати лікування антибіотиками, щоб запобігти ускладненням.

У випадку коли причиною є вірусна інфекція, як от COVID-19, наряду з больовими відчуттями хворий може відчувати задишку, головний біль, кашель, лихоманку та озноб, діарею. 

Діагностика та тактика лікування

Встановити основний діагноз лікар зможе на основі фізикального огляду, даних анамнезу, а також ряду діагностичних тестів. Серед них лабораторні дослідження крові, посів з горла.
 
Тактика лікування полягатиме в усуненні основної причини або за призначенням лікаря прийманні препаратів, що полегшать біль.До прикладу антибактеріальна терапія проводиться у випадку бактеріальної інфекції. Якщо біль у горлі викликаний алергією, обговорюються можливі тригери алергії. А також рекомендовані антигістамінні препарати. При розвитку тонзиліту можливе оперативне втручання з наступним видаленням мигдаликів.
Антациди можуть допомогти при кислотному рефлюксі, який викликає печію та біль у горлі. 
 
У більшості випадків біль у горлі зменшується протягом тижня. Якщо самопочуття не покращується або наряду з болем виникають інші серйозні симптоми варто обов’язково звернутися до лікаря для проходження подальшого обстеження.
Хоча болю в горлі не завжди можна уникнути, варто не нехтувати звичайним рекомендаціям у вигляді миття рук, відмови від шкідливих звичок, обмеження контакту з хворими на вірусну інфекцію людьми.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм