Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гемангіома: як вчасно розпізнати новоутворення?

Гемангіома: як вчасно розпізнати новоутворення?Гемангіоми являють собою доброякісні новоутворення кровоносних судин, які зазвичай ростуть протягом певного періоду часу, а потім зникають без лікування. Вони складаються з клітин стінок кровоносних судин, що швидко діляться (ендотеліальних клітин)!

Гемангіома або інфантильна гемангіома є найпоширенішою доброякісною пухлиною у дітей. При цьому якщо більшість випадків не викликають проблем у немовлят, то існують деякі типи гемангіом які можуть провокувати виразку або ж кровоточити. Відповідно це спричиняє ряд інших ускладнень зі свого боку. 
 
Також на перебіг захворювання впливатиме і локалізація пухлини. Насамперед це косметичний дефект або ж можливий варіант формування утворень і всередині організму. До прикладу, мозок, печінка, органи ШКТ та ін..

Основні причини

Механізм розвитку гемангіом полягає у порушенні формування кровоносних судин. Безпосередньо пряма причина цього стану невідома. Спеціалісти відмічають, що у дітей гемангіоми викликані кровоносними судинами, які неправильно розвиваються під час вагітності, а у дорослих вони можуть бути наслідком травми або хвороби.

Характерні ознаки

Клінічна картина залежатиме від розташування пухлини. До прикладу:

Гемангіома шкіри: механізм розвитку полягає в аномальному розростанні кровоносних судин на одній ділянці тіла. Локалізується пухлина у верхньому шарі шкіри, а її характерною ознакою є так звана червона родимка, що повільно починає стирчати вгору. Даний тип утворення ще називають полуничними гемангіомами через їх темно-червоний вигляд.

Гемангіома печінки: утворюються всередині та на поверхні органу. При цьому вона може і не бути пов’язана з інфантильними гемангіомами. У таких випадках гемангіоми чутливі до естрогену.

Щодо утворення в ШКТ, то гемангіома може проявлятися нудотою та блюванням, дискомфортними відчуттями в животі, втратою апетиту.  

Кавернозні ж гемангіоми утворюються в більш глибоких шарах шкіри, часто навколо очей. Вони часто з'являються на повіках, поверхні ока і виглядають як скупчення широких кровоносних судин. Ці гемангіоми можуть вплинути на розвиток очей і призвести до таких проблем із зором, як амбліопія, глаукома та катаракта.

Відмітимо, що на появу скарг впливатиме і розмір гемангіоми. Тобто чим більші розміри пухлини та її розташування на чутливій ділянці, тим більше скарг.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу може відбуватися як на основі візуального огляду (гемангіома шкіри), так і за допомогою ряду діагностичних тестів (гемангіома внутрішніх органів). Насамперед це стосується методів візуалізації, типу УЗД, МРТ та КТ.
 
У деяких випадках їх виявляють випадково.

Щодо лікування, то невеликих розмірів одинична гемангіома не потребує лікування (зазвичай зникає самостійно). Однак, якщо вона кровоточить на видному місці, наприклад обличчі лікар може призначити медикаментозну терапію у вигляді бета-блокаторів та кортикостероїдів.

Лазерне лікування можна використовувати для видалення гемангіом на верхніх шарах шкіри. Також можливе видалення утворення хірургічним шляхом. Насамперед це стосується випадків гемангіом внутрішніх органів, що викликають біль та ряд інших ускладнень. Масштаби операції можуть обмежуватися як виключно видаленням гемангіоми, так і з залученням пошкодженого органу або ділянки.

Важливо розуміти, що попри те, що гемангіома у більшості випадків має косметичний характер, поява будь-яких дискомфортних станів потребує звернення до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм