Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чи можна попередити рак: експертна думка Всесвітньої організації охорони здоров’я

Чи можна попередити рак: експертна думка Всесвітньої організації охорони здоров’яВсесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) на сьогоднішній день є найбільш авторитетною установою в області медицини в світі. Її думка є експетрною, до неї прислухаються лікарі в більшості країнах, вона завжди опирається на перевірені статистичні дані. ВООЗ серйозно займається проблемами попередження та лікування онкологічних захворювань і подає на своєму офіційному сайті наступну інформацію: принаймні третину всіх випадків захворювання на рак можна попередити, враховуючі певні фактори.

Фактори, які сприяють захворюваності на рак – за даними ВООЗ

Ніхто на землі не застрахований від онкопатології, проте є ряд моментів, які суттєво збільшують ризик розвитку раку у конкретної людини, і на які вона може впливати:
  • Тютюн. Вживання тютюну щорічно спричиняє 22% випадків смерті від раку. Паління призводить до розвитку таких типів онкологічних хвороб, як рак легенів, стравоходу, гортані, ротової порожнини, горла, нирок, сечового міхура, підшлункової залози, шлунку та шийку матки. У 70%  випадків рак легенів виникає саме через куріння, більше того, це захворювання може розвинутися і через так зване пасивне куріння, коли людина лише вдихає тютюновий дим. Жувальний та нюхальний тютюн призводять до раку стравоходу та підшлункової залози. Тож перше, що необхідно зробити з метою профілактики раку, – припинити вживати тютюн у будь-якій з можливих форм.
  • Відсутність фізичної активності, неправильне харчування, зайва вага. Щоб не допустити рак, треба велику увагу приділити своєму харчуванню: їсти більше фруктів, овочів. Існує взаємозв’язок між зайвою вагою та ожирінням і багатьма типами раку (стравоходу, прямої кишки, молочної залози, слизової оболонки матки та нирок). Адекватна фізична активність допомагає підтримувати вагу людини в межах норми.
  • Алкоголь. Через зловживання алкоголю розвивається рак ротової порожнини, глотки, гортані, стравоходу, печінки, прямої кишки, молочної залози. Чим більше людина вживає алкоголю, тим вищим є ризик розвитку онкологічної хвороби у неї. Якщо людина, що зловживає спиртними напоями, ще і палить, ризик виникнення раку в неї зростає.
  • Інфекції. До розвитку раку призводить цілий ряд інфекцій: гепатит В та С призводить до раку печінки, вірус папіломи людини – раку шийки матки тощо. Та як можна захиститися від подібних інфекцій? Все просто: вчасно щепитися, якщо проти них існує вакцина. Також не слід забувати про елементарні профілактичні заходи запобігання інфекціям: миття рук, особисту гігієну тощо.
  • Забруднення навколишнього середовища. Хімічні речовини, які викликають рак, потрапляють до людського організму через питну воду, повітря, харчові продукти. Профілактичним заходом вважається відмова від спалення у печі в приміщенні вугілля, це подвоює ризик розвитку раку легенів, особливо у жінок, що не курять. Також слід берегти нашу планету, намагатися не забруднювати навколишнє середовище, пити перевірену якісну воду, очищувати повітря за допомогою спеціальних пристроїв.
  • Професійна діяльність. Близько 40 хімічних речовин, які активно використовуються у виробництві, є шкідливими для людського здоров’я і можуть викликати рак легенів, сечового міхура, гортані, шкіри, носоглотки, лейкемію, мезотеліому (рак плеври та грудної порожнини). Приблизно 10% усіх ракових захворювань легенів, 2% лейкемій виникає через професійну діяльність людини. Загалом 20-30% працездатного чоловічого населення та 5-20% жіночого регулярно піддаються ризику отримати онкологічну хворобу через свою роботу.
  • Випромінювання. Про згубний вплив високих доз радіації на людину стало відомо після атомних вибухів у Хіросімі та Нагасакі та після трагедії на Чорнобильській АЕС. Іонізуюче випромінювання може призводити до лейкемії, утворення ряду щільних пухлин, найбільш небезпечним є для людей молодого віку. Ще одна проблема – у багатьох будівельних матеріалах (особливо старих) та ґрунтах міститься газ радон, який викликає від 3 до 14 % всіх ракових хвороб легенів. Що ж можна зробити? Покращити вентиляцію в домі, герметичність стін та підлоги. Інший вид випромінювання – ультрафіолетове, зокрема й сонячні промені. Ультрафіолет викликає рак шкіри (карциному, меланому). Тож треба захищати себе за допомогою сонцезахисних кремів, одягу, не відвідувати солярій, не перебувати на пляжі в обід, коли сонце знаходиться в зеніті.
Рак – це важкий удар для будь-якої людини, тому якщо можна його попередити, необхідно це зробити. Слід покинути згубні звички, почати правильно харчуватися і вести здоровий спосіб життя та дотримуватися інших рекомендацій ВООЗ, і тоді онкологічна хвороба цілком реально може пройти стороною. 

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм