Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Трансплантація кісткового мозку: можливості, які вона надає хворим

Трансплантація кісткового мозку: можливості, які вона надає хворим15 лютого світ відзначає День онкохворої дитини. Від багатьох форм раку, якими страждають діти, допомагає лише трансплантація кісткового мозку. Які її особливості? Кістковий мозок – це орган кровотворної системи людини, який відповідає за створення нових клітин крові на заміну відмираючим. Саме в ньому містяться стовбурові клітини, близькі за своєю будовою до ембріональних. За допомогою своєчасної пересадки кісткового мозку можна ефективно лікувати гематологічні, онкологічні та автоімунні захворювання.

Види трансплантації кісткового мозку

Існує 2 основних види пересадки кісткового мозку:
  1. Алогенна – пацієнту вводиться кістковий мозок від родинного чи неродинного сумісного донора.
  2. Аутогенна – пацієнт отримує попередньо заготований власний кістковий мозок.
Проте ці два види не є взаємозамінними, для них існують різні показання. Так алогенна трансплантація може допомогти побороти:
  • гострі лейкози;
  • хронічний мієлолейкоз;
  • важку апластичну анемію;
  • гемоглобінопатію;
  • вроджені імунодефіцити та порушення метаболізму.
Аутогенна трансплантація кісткового мозку здатна вилікувати:
  • злоякісні лімфоми;
  • деякі солідні пухлини;
  • автоімунні захворювання.
На жаль, трансплантацію можна проводити далеко не завжди. Існують протипоказання для таких операцій, основні з них такі:
  1. Порушення функції внутрішніх органів (нирок, печінки, легенів, серцево-судинної системи).
  2. Наявність інфекції в активній фазі.
  3. Рецидив пухлини чи онкогематологічного захворювання, яке є резистентне до хіміотерапії.

Вибір донора для пересадки кісткового мозку

Якщо за показаннями людині потрібна пересадка кісткового мозку саме від донора, це задача не з простих, особливо в Україні. По-перше, у нас здійснюють трансплантацію лише зі 100-процентним співпадінням необхідних показників, а таке зустрічається вкрай рідко. По-друге, у нас не вистачає на подібні операції грошей та якісного обладнання. Тому пацієнти вимушені їхати за кордон, що дуже складно і дорого.

Родинними донорами вважаються брати чи сестри пацієнта. А от батьки та діти ні, вони можуть співпадати з реципієнтом максимум на 50%. Лише 25-30% хворих можуть знайти повністю сумісного родинного донора, тому сумісних неродинних донорів шукають у міжнародних та місцевих банках кісткового мозку. Це дуже тривала процедура, тому хворий може просто не дочекатися операції. Через це у світі зараз активно впроваджується гаплоідентична трансплантація – від неповністю сумісного донора (достатньо співпадіння на 50%). В Україні таких операцій не проводять, а от, наприклад, в Туреччині така практика успішно розвивається.

Можливі ускладнення після трансплантації кісткового мозку

Навіть якщо операція пройшла успішно, пацієнт не застрахований від можливих ускладнень. Впродовж року і навіть іноді більше після трансплантації можуть виникати різні пізні реакції, особливо після алогенної трансплантації. До них належать:
  • ураження шкіри та слизових оболонок;
  • порушення роботи нирок, печінки, легенів, очей;
  • крихкість кісток, біль у м’язах;
  • ендокринні порушення;
  • сексуальні розлади;
  • автоімунні захворювання;
  • поява нових злоякісних новоутворень.
Це відбувається через те, що організм не сприймає кістковий мозок донора, намагається його відторгнути. На допомогу приходить лікування, яке пригнічує імунну відповідь організму на втручання, очищає стовбурові клітини від так званих «природних кілерів» – альфа і бета Т-лімфоцитів, які й сприяють відторгненню пересадженого матеріалу.

Пересадка кісткового мозку може реально вилікувати важку хворобу, але це дуже складна і високовартісна операція, відновлення після якої є досить тривалим. Подальша доля пацієнта після пересадки залежить від багатьох факторів: від післяопераційного лікування, здатності організму прийняти донорський матеріал, фізичного та емоційного стану реципієнта. Іноді достатньо однієї трансплантації, трапляється, що операції доводиться повторювати не один раз. Проте нині наука посунулася серйозно вперед у питаннях пересадки кісткового мозку і дає пацієнтам всі шанси на здорове майбутнє.

Читайте також:Трансплантація кісткового мозку: турецький досвід

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове


Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм