Перевозка больных

Седанов

Астенічний синдром: що спричиняє відчуття надмірної втоми

Астенічний синдром: що спричиняє відчуття надмірної втомиАстенія - це хвороба цивілізації, яку останнім часом пов'язують ще й з початком коронавірусної інфекції. Чи існує зв'язок з новим вірусом та які ще стани можуть спричинити розвиток хронічної втоми? Далі з'ясуємо.
Астенія або астенічний синдром - це стан для якого характерний розвиток підвищеної втомлюваності та виснаження, ослаблення або навіть втрата тривалої розумової та фізичної діяльності. 

Причини

Останнім часом астенічний синдром пов'язують з перебігом COVID-19, а саме його початком. Це твердження є подвоєним, оскільки коронавірусна інфекція як і будь-який інший інфекційним процес спричиняє трійку “типових” симптомів: підвищення температури тіла, кашель та надмірна втома. Поява втрати нюху, ускладнене дихання з можливим розвитком дихальної недостатності відносяться до більш варіабельних симптомів. 
 
Однак статистичні дані вказують на те, що майже кожен житель міста зазвичай перебуває в стані хронічної втоми або раніше перебував. Відповідно лікарі зазначають, що не варто одразу діагностувати, наприклад, COVID-19, важливо не забувати про можливий перебіг інших патологічних станів:
  1. Запальні процеси в мозку (головному та спинному).
  2. Наявність в анамнезі черепно-мозкових травм.
  3. Захворювання хронічного характеру з тяжким перебігом (туберкульоз, пієлонефрит).
  4. Серцева, печінкова або ниркова недостатність.
  5. Надмірні фізичні або емоційні навантаження.

Симптоми

Астенія є широкопоширеним синдромом, на який обов'язково потрібно звернути увагу. Так проявами порушення можуть бути наступні стани:
  1. Втома та знесилення.
  2. Порушення сну.
  3. Зниження самоконтролю.
  4. Нестача енергії може тривати тижнями, а сили не відновлюються навіть після відпочинку.
  5. Відсутність задоволення від часу проведеного в колі друзів чи перемикання на нове хобі, тобто зміна діяльності не повертає назад до нормального стану.
Для фізіологічних проявів характерні скарги на біль в області серця, задишку та перепади артеріального тиску.

Діагностика та лікування

Лікар невролог окрім загального огляду та збору анамнезу призначає проведення лабораторних аналізів крові та сечі, вимірювання АТ, КТ та МРТ, УЗД, ЕХО-кардіографії.
 
Лікування полягатиме у внесенні змін до режиму дня, а саме необхідне його чітке дотримання, дієтотерапії, приймання вітамінів.
Відповідно, що призначена терапія має бути комплексною, та спрямовуватися, як на усунення симптомів, так і на лікування основного захворювання. 
У тому випадку, якщо астенія виступає, як самостійне захворювання відбувається додаткове призначення психотропних препаратів (антидепресанти) та елементів поведінкової терапії. 
Додатково проводиться фізіотерапія, ЛФК та рефлексотерапія. 
 
З метою запобігання астенії важливо відмовитися від шкідливих звичок, (трохи) більшевідпочивати, звернути увагу на своє харчування - продукти повинні містити білки та вуглеводи. У разі відсутності нормалізації стану необхідно звернутися до лікаря. 
 
Не варто ігнорувати прояви астенії, а тим паче соромитися, адже дуже часто дане порушення є ознакою серйозних патологій в організмі. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм