Перевозка больных

Лечение алкоголизма

Медичне обладнання в ITMED

Синдром святкового серця: як алкоголь може завдати шкоду?

Синдром святкового серця: як алкоголь може завдати шкоду?Свята це завжди небезпека не тільки переїдання, а й шкода від вжитого алкоголю. Адже саме під час свят та надмірностей які виникають, ризики серцевого нападу значно підвищуються.

Синдром святкового серця являє собою порушення серцебиття у вигляді аритмії серця, найчастіше фібриляції передсердь. 
 
Фібриляція передсердь є досить поширеним порушенням серцевого ритму, яке часто викликає значні симптоми, особливо легку втомлюваність і серцебиття. Однак справжня причина, чому фібриляція передсердь викликає занепокоєння, полягає в тому, що вона може призвести до інсульту.
 
У більшості випадків фібриляція передсердь, яка виникає під час «святкового серця», є пароксизмальною, тобто аритмія починається дуже раптово і через деякий період часу так само раптово припиняється. Зазвичай при поверненні до здорового способу життя. Тому коли при черговому святкуванні серцебиття значно прискорюється, це є ознакою того, що вживання спиртного варто призупинити.

Основні причини

Достеменно невідомо, який саме механізм розвитку синдрому. 

Спеціалісти відзначають можливий вплив алкоголю на нервову систему, та ряд інших функцій організму, що і можуть викликати серцеву аритмію. 

Тобто при ураженні серцевого м’яза, електрична система органу також страждає. 

І не одним алкоголем єдиним… Попри те, що це є основним тригером порушення, стресові стани та неправильне харчування також так чи інакше впливають на розвиток порушення. 

Тож, можливо, не дивно, що кількість серцевих нападів щороку збільшується саме в період новорічних свят.

Характерні ознаки

  1. Загальна слабкість та швидка стомлюваність.
  2. Задишка.
  3. Ознаки стенокардії.
При цьому враховуючи, що прискорене або переривчасте серцебиття викликає занепокоєння, без наявності інших симптомів або попередніх проблем із серцем в анамнезі виниклий стан, ймовірно, вирішиться сам по собі.
 
Однак є випадки, коли до аритмії серця, пов’язаної з алкоголем, слід поставитися серйозно. Негайного звернення до лікаря потребують випадки коли наряду з аритмією виникає утруднене дихання, запаморочення з втратою свідомості та біль у грудях.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі даних анамнезу та ряду діагностичних тестів. Серед них лабораторні дослідження крові, рентгенографія, ЕКГ та ЕХО-КГ.
 
Тактика лікування залежатиме від стану пацієнта. Тобто при алкогольній інтоксикації важливо забезпечити підтримувальну терапію з проведенням внутрішньовенної регідратації та відновленням рівня електролітів.
Діагностована фібриляція передсердь потребуватиме специфічного лікування, з наступним призначенням антикоагуляційної терапії, блокаторів антріовентрикулярних вузлів та ін..
 
Також пацієнтові буде рекомендовано взагалі відмовитись від алкоголю, аби запобігти повторним ситуаціям та погіршенню самопочуття. Також спеціалісти відзначають стосовно більшого навантаження на серце використання препаратів проти похмілля.
 
В протилежному випадку коли ознаки синдрому тільки наростають це небезпечно загрозливими для життя станами, від серцевої недостатності, кардіоміопатії до летального результату.
 
Що стосується запобігання порушення, то під час вечірки варто їсти невеликими порціями, та звісно пити достатню кількість води. Будьте активними. Стосовно алкоголю, то краще надати перевагу склянці коктейлю, а не змінювати їх один за одним.  
 
Пам’ятайте, що надмірність у будь-чому не завжди є хорошим варіантом.  Синдром святкового серця це те, що дуже добре це ілюструє.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм