Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Аневризма аорти черевної порожнини: основні симптоми

Аневризма аорти черевної порожнини: основні симптомиНам відомо, що аорта є найбільшою кровоносною судиною в організмі людини. Коли за певних умов стінки судини набрякають та починають випинати, внаслідок розвитку слабкості, даний стан діагностується як аневризма черевної аорти.

Відповідно до назви ураження виникає в тій частині аорти, яка знаходиться в черевній порожнині.
 
Кожен випадок даного типу аневризми є індивідуальним. У когось захворювання може не викликати скарг та проблем, а хтось внаслідок її розриву потребуватиме надання невідкладної медичної допомоги.

Попри те, що аневризма може виникнути у будь-якій кровоносній судині тіла, саме ураження черевної аорти є найбільш небезпечною, враховуючи безпосередньо розміри аорти.

Залежно від перебігу аневризм черевної аорти, їх поділяють на маленькі, що мають повільний ріст та менші ризики розриву. Саме тому саме маленькі аневризми зазвичай контролюють на регулярній основі, аніж проводять специфічне лікування. Протилежним варіантом є великі аневризми (понад 5,5 см), які мають тенденцію до швидкого росту та відповідно високих ризиків розриву. Це небезпечно масивною внутрішньою кровотечею, тому лікування при великих аневризмах є оперативне. 

Характерні ознаки

Як зазначалося вище симптоми аневризми аорти черевної порожнини можуть не виникати до моменту порушення її цілісності, тобто розриву. У цьому випадку клінічна картина супроводжуватиметься наступними станами:
  • раптовий біль в животі з можливим поширенням на спину, нижні кінцівки, сідниці;
  • надмірне потовиділення, шкіра покривається липким потом;
  • підвищене серцебиття;
  • низький артеріальний тиск;
  • нудота та блювання;
  • шок або втрата свідомості.
Не є виключенням, що коли аорта збільшується у пацієнта виникатимуть скарги на біль в животі чи спині, який не зникає або часто повертається, відчуття пульсації в животі або грудки.

Основні причини

Механізм розвитку патології полягає в формування опуклості в ділянці, де стінка аорти стала слабкою. В нормі вона міцна та гнучка, що дає можливість справлятися з постійним тиском крові. 

Коли при впливі певних хворобливих чинників стінка слабка, вона не може впоратися з силою кровотоку так добре, як повинна. У результаті ослаблена частина стінки аорти розширюється назовні та збільшується (навіть продовжує зростати з часом).

Достеменно невідомо, що саме спричиняє розвиток аневризми черевної аорти. Проте спеціалісти відзначають, що ряд факторів може значно підвищити ризики розвитку ураження. 

До прикладу:
  • куріння;
  • високий артеріальний тиск (гіпертонія);
  • запалення судин (васкуліт);
  • ожиріння;
  • віковий фактор (60+);
  • малорухомий спосіб життя;
  • високий рівень холестерину в крові та наявність атеросклерозу;
  • травми живота;
  • спадковий фактор (наявність випадків аневризми у когось з родини).

Діагностика та тактика лікування

Діагностування аневризми відбуватиметься залежно від її перебігу. Наприклад, якщо розриву не відбулося діагностують її зазвичай при зверненні до лікаря з іншої причини, тобто випадково.
Надалі додатково проводиться ряд візуалізаційних тестів, серед яких УЗД, КТ, рентгенографія, МРТ.
 
Лікування аневризми черевної аорти може відрізнятися залежно від загального стану здоров’я пацієнта та розміру аневризми, типу та темпів росту.
Відповідно до цього тактика лікування може включати як моніторинг захворювання (розміри аневризми менш ніж 5,5 см), так і оперативне втручання (відкритий метод або ендоваскулярна хірургія).

Важливо розуміти, що наслідки аневризми черевної аорти можуть бути настільки серйозними, що виникне загроза для життя пацієнта. Так до потенційних ускладнень патології можна віднести розшарування аорти, формування тромбів та безпосередньо розрив з наступною внутрішньою кровотечею. 

Враховуючи це зменшити ризики розвитку захворювання можливо дотримуючись здорового способу життя та контролюючи вже наявні захворювання.
Також варто після 60 років або раніше, при наявності факторів ризику, проходити скринінговий тест для сканування аорти черевної порожнини на наявність випинань.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм