Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми стабільної стенокардії

Основні симптоми стабільної стенокардіїСтенокардія являє собою різновид болю в грудній клітці, що спричиняється порушенням кровопостачання до серця, а саме зниженням. Відповідно це призводить до того, що серце не отримує достатньо кисню. 

Щодо стабільної стенокардії, то це найпоширеніший тип захворювання. Вона є попереджувальною ознакою того, що у людини наявна хвороба серця.
 
ЇЇ розвиток полягає в передбачуваних больових відчуттях в грудях, які можливо відстежувати враховуючи дії пацієнта. 
Саме відстежування і дає можливість легше впоратися з симптомами.
 
За статистичними даними більшість випадків припадає на осіб похилого віку. 

Протилежним варіантом є нестабільна стенокардія, яка має раптовий початок та з часом погіршується. При цьому існують ризики надалі серцевого нападу.

Обидва типи стенокардії зазвичай є ознаками основного захворювання серця, тому звернення до лікаря є необхідним.

Основні причини

Як зазначалося вище механізм розвитку стабільної стенокардії полягає в недостатньому отриманні кисню серцевим м’язом. 

До можливих тригерів захворювання спеціалісти насамперед відносять звуження артерій (атеросклероз) та тромби.

Також підвищені ризики розвитку стабільної стенокардії мають особи з надмірною вагою та шкідливими звичками, наявністю захворювань серця в анамнезі та високого рівня холестерину.

При цьому інтенсивні вправи, стрес, надзвичайно спекотна або холодна погода також можуть спровокувати стабільну стенокардію за певних умов.

Характерні ознаки

  1. Больові відчуття, що за характером нагадує відчуття стиснення або повноти («камінь на грудях») в грудях. Біль може поширюватися до шиї та плечей.
  2. Задишка.
  3. Швидка стомлюваність.
  4. Нудота.
  5. Запаморочення.
  6. Підвищене потовиділення.
  7. Тривожність.
Відмітимо, що прояв симптомів переважно виникає після фізичного навантаження. А тривалість займає до 15 хвилин. Тобто стабільна стенокардія завжди має однакову тривалість, однакову причину та трапляється регулярно.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі даних анамнезу та вияснення скарг, а також ряду діагностичних тестів. Вони можуть включати проведення ЕКГ, ангіографії, стрес-тесту. Додатково лабораторні дослідження крові допоможуть визначити рівень С-реактивного білка та холестерину. 
 
Першою лінією лікування стабільної стенокардії є зміни способу життя з дотриманням правильного харчування та виконання регулярних фізичних вправ. Також варто відмовитися від шкідливих звичок. За необхідності можливе медикаментозне лікування та оперативне втручання.

У випадку, коли стенокардія виникає на тлі інших захворювань типу артеріальної гіпертензії чи цукрового діабету, важливо нормалізувати перебіг даних захворювань.

Хірургічно лікар може запропонувати малоінвазивну процедуру – ангіопластику. Під час неї в артерію встановлюється стент (сітчаста спіраль), з метою забезпечення проходу в судині.

Зауважимо, що при визначенні причини стабільної стенокардії, можливо запобігти її повторенню. Погіршення самопочуття потребує надання невідкладної медичної допомоги.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм