Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які симптоми вказуватимуть на дефіцит вітаміну С?

Які симптоми вказуватимуть на дефіцит вітаміну С?Вітамін С є важливою поживною речовиною, яку необхідно вживати регулярно, аби запобігти її дефіциту. В протилежному випадку організм сам підкаже про розвиток порушення!

Цинга

Цинга являє собою стан, що означає серйозний дефіцит вітаміну С. Захворювання може спричинити втому, поганий настрій, біль у суглобах та кровоточивість ясен, і зазвичай виникає у людей, які не споживали достатньо вітаміну С упродовж принаймні трьох місяців.

Однак цинга легко піддається лікування після вчасної діагностики. Лікар може порекомендувати додати до раціону продукти, багаті вітаміном С, або приймати добавки, доки самопочуття не покращиться. Якщо причиною є основне захворювання, пацієнтові може знадобитися спеціальне лікування.

Відмітимо, що ризики розвитку цинги підвищуються в осіб, які дотримуються суворої дієти або недостатньо харчуються, у вагітних жінок або курців.

Основні причини дефіциту вітаміну С

  1. Неправильне харчування.
  2. Зловживання алкоголем та куріння.
  3. Надмірно низька маса тіла (анорексія).
  4. Психічні розлади.
  5. Діаліз.
Крім того, більш схильні до ризику дефіциту вітаміну С люди з важким розладом травлення (наприклад, хвороба Крона) та особи похилого віку.

Основні симптоми 

Насамперед відмітимо, що розвиток дефіциту може відбуватися упродовж тривалого часу. Тому поява навіть майже непомітних ознак потребує уваги.
  • Шкіра стає грубою та горбистою на вигляд: це пов'язано зі взяттям участі вітаміну С у продукуванні колагену.
Не є виключенням коли внаслідок вітамінного дисбалансу розвиваються ураження шкіри у вигляді волосяного кератозу. Так на задній частині рук, стегон або сідниць утворюється горбиста “куряча шкіра” через накопичення білка кератину всередині пор. У більшості випадків волосяний кератоз виникає через 3-5 місяців після недостатнього споживання вітаміну С.
  • Ложкоподібні нігті 
Нігті у формі ложки характеризуються своєю увігнутою формою. У більшості випадків вони тонкі та ламкі. Окрім дефіциту вітаміну С, такий симптом може свідчити про залізодефіцитну анемію.
Також додатково можуть виникати червоні плями або вертикальні лінії на нігтьовому ложі, внаслідок ослаблених кровоносних судин, що легко розриваються.
  • Легке утворення синців
Синці виникають, коли кровоносні судини під шкірою розриваються, в результаті чого кров просочується в оточуючі тканини.
Відмітимо, що легке утворення синців є загальною ознакою дефіциту вітаміну С, оскільки погане вироблення колагену спричиняє слабкість кровоносних судин.
  • Повільне загоєння ран
Знову ж таки виниклий стан пов'язаний з колагеном та швидкістю його утворення.
При тяжкому дефіциті вітаміну С, раніше виниклі рани можуть знову “відкритися”, що підвищує ризик інфікування.
  • Болючість та набряк суглобів
Оскільки суглоби містять багато сполучної тканини, насиченої колагеном, на них також може вплинути дефіцит вітаміну С.
Відповідно хворий скаржиться на кульгання та труднощі при ходьбі, набряк та біль. Не є виключенням кровотеча в суглобах.
  • Кровоточивість ясен та випадання зубів
У разі розвитку недостатнього рівня вітаміну ураження зазнають ясна та зуби. 
Так ясна стають гіперемовані та набряклі, можлива їх кровоточивість. Надалі при відсутності необхідної терапії дефіцит призводить до запалення тканин ясен та навіть втрату зубів.
  • Залізодефіцитна анемія
Недостатній рівень вітаміну С та залізодефіцитна анемія часто виникають разом.
Навіть ознаки анемії мають схожість з недостатністю вітаміну С. У хворого виникає втома, блідість шкіри, ложкоподібні нігті, задишка, утруднене дихання під час виконання фізичного навантаження.
 
Дефіцит вітаміну С також підвищує ризик надмірної кровотечі, що може сприяти анемії.
Тому якщо залізодефіцитна анемія зберігається протягом тривалого часу без очевидних причин, доцільно перевірити рівень вітаміну С.

Тактика

Рекомендована добова доза вітаміну С становить 90 мг для чоловіків і 75 мг для жінок.
У разі розвитку провокуючих факторів розвитку дефіциту норма вітаміну яку необхідно отримувати щодня дещо збільшується. Наприклад, курцям рекомендується вживати додатково 35 мг на день, оскільки тютюн зменшує засвоєння вітаміну С.
Найпоширенішими джерелами вітаміну С є чорна смородина, ківі, солодкий червоний перець, апельсин та полуниця, лимон, броколі та ін.
Враховуючи, що поживний елемент швидко руйнується під дією тепла, сирі фрукти та овочі є кращими джерелами, ніж варені.

Також зауважимо, що організм не накопичує вітамін у великій кількості, тому свіжі овочі та фрукти необхідно вживати щодня. Це і є основним методом запобігання дефіциту вітаміну С та інших корисних мікроелементів. Щодо спеціальних добавок, то вони не є токсичними, але можуть викликати неприємні побічні ефекти при високих дозах. Наприклад, можуть виникнути скарги у вигляді діареї, нудоти, формування каменів в нирках.

Пам'ятайте, що не потрібно приймати добавки як заміну різноманітного, збалансованого харчування або здорового способу життя!
На щастя, симптоми дефіциту зазвичай зникають після відновлення рівня вітаміну С. А щоб дізнатися про виникле порушення насамперед варто звернутися до лікаря, а не вдаватися у самостійні методи розв'язання проблеми.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм