Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Жіноча контрацепція: навіщо радитися з лікарем?

Вибрати жінці зручний, надійний та безпечний саме для неї метод захисту від небажаної вагітності - завдання досить нелегке. Піти в аптеку і купити те, що порадила подруга - погана ідея, оскільки те, що підходить подрузі, Вам може нашкодити. Обов'язково потрібно врахувати ряд факторів, щоб вибрати надійний засіб контрацепції: ефективність, наявність протипоказань, безпеку для кожної конкретної жінки, та й вартість контрацептивів - не останній значущий фактор. Тому підібрати надійний і ефективний метод контрацепції з урахуванням показників здоров'я жінки, частоти її інтимного життя, прийнятність для неї того чи іншого методу і т. п. зможе тільки фахівець.

Методи бар'єрної контрацепції 

До методів бар'єрної контрацепції відносять жіночі та чоловічі презервативи, ковпачки для цервікального каналу, спермеціди (свічки, креми, аерозолі і т.д.), які вводяться в піхву за 15-20 хвилин до початку статевого акту), контрацептивні губки та ін. Не тільки від небажаної вагітності, але і від статевих інфекцій захистять тільки презервативи. Тому якщо у Вас немає постійного партнера або ви з деяких причин не довіряєте існуючому партнерові, використання свічок або губок Вам не підійде. Існує ризик підхопити інфекцію, адже безліч захворювань, що передаються статевим шляхом, дуже важко діагностувати і досить тривалий час немає ніяких симптомів захворювання.

Гормональні пігулки - чи всім вони підійдуть?

Найзручнішим методом контрацепції багато хто вважає таблетки проти вагітності: випив пігулку і можна не переживати. Однак такі контрацептиви також не захищають від статевих інфекцій. Незважаючи на те, що в сучасних таблетках проти небажаної вагітності міститься низька концентрація гормонів - синтетичних аналогів прогестерону і естрогену, у даного методу є ряд протипоказань. Це варикозна хвороба, куріння, і ще ряд факторів, тому чи не буде шкідливим для жінки такий метод запобігання - може визначити лише лікар при особистому спілкуванні, огляді і навіть після ряду діагностичних процедур. 

Кому протипоказані внутрішньоматкові спіралі і чому

Популярні серед багатьох жінок внутрішньоматкові спіралі (ВМС) також захистять тільки від небажаної вагітності. Їх дія заснована на тому, що введена в порожнину матки спіраль з пластика, металу і т.д. ускладнює просування сперматозоїдів до яйцеклітини, заважаючи її запліднення, а також в разі запліднення заважає яйцеклітині закріпитися в порожнині матки. Як і у інших методів контрацепції, у ВМС є протипоказання: запальні процеси, рясні місячні, не рекомендовані також спіралі жінкам, які ще не народжували. 

Як вибрати свій метод контрацепції

Крім того, що при виборі контрацептивів слід консультуватися у гінеколога, важливо дотримуватися рекомендацій лікаря, чітко слідувати інструкції і правильно використовувати вибраний Вами метод. Правильно підібрати метод контрацепції жінці в кожному індивідуальному випадку допоможуть в жіночій консультації, центрі планування сім'ї або клініці жіночого здоров'я.
 
Якщо Вам важко вибрати гінекологічну клініку або центр жіночого здоров'я чи планування сім'ї, Ви можете звернутися за безкоштовною допомогою до наших консультантів або скористатися публічним реєстром медустанов України. 

Автор: Світлана Євсєєва
© Медичниий портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне посилання на zdorov-info.com.ua обов`язково 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм