Перевозка больных

З якого віку можна користуватися іригаторами та чим вони корисні

З якого віку можна користуватися іригаторами та чим вони корисніДітей привчають до гігієни змалку. Це стосується і гігієни ротової порожнини.

Дбайливі батьки з готовністю беруться за навчання дітлахів, але тут важливо не перестаратися. Існують обмеження щодо застосування різноманітних засобів гігієни. Сьогодні ми розповімо, коли і як треба починати використовувати іригатор дитині.

Що це за прилад

Іригатор — пристрій для гігієни ротової порожнини, який зручно, безпечно та ефективно дбає про здоровʼя наших зубів. Він складається з ємності та робочої частини з насадкою, яка подає воду або лікувальну рідину до ротової порожнини. Потік подається під натиском, що дозволяє добре почистити важкодоступні місця.

Прилади ефективні для профілактики низки захворювань: карієсу, пародонтиту, гінгівіту та інших. Вони борються з поганим запахом із рота та покращують кровообіг ясен, зупиняючи їх кровоточивість і запалення.

З якого віку можна користуватися іригаторами

Фахівці радять починати застосування приладу в той момент, коли в дитини пройшла зміна молочних зубів на постійні. Зазвичай це десь 10–11 років. Але йдеться про регулярне використання. Взагалі починати можна й раніше, але виконання процедури має контролювати хтось із дорослих.

Не бажано користуватися приладами, призначеними виключно для дорослих. Для дитини треба використовувати насадки, які не створюватимуть незручностей своїми розмірами та іншими фізичними властивостями.

Чому не можна використовувати іригатори з перших днів життя

У малюків дуже ніжні ясна, агресивний механічний вплив може їх пошкодити. Рідина з апарату подається під доволі великим тиском, тому малюки можуть лякатися його дії. Погано, якщо дитина змалку буде боятися всього, що повʼязано з гігієною та лікуванням зубів.

Варто зазначити, що емаль молочних зубів набагато слабша, ніж у постійних. У її складі на 30% менше мінеральних речовин, які забезпечують міцність зуба. Надто інтенсивне очищення може призвести до пошкодження емалі. Саме тому з іригаторами не варто поспішати.

Краще дочекатися часу, коли дитина буде фізично готова, або коли вона свідомо забажає покращити рівень гігієни ротової порожнини. У таких випадках можна бути впевненим, що процедура буде виконуватися охоче та регулярно, а за дорогим приладом буде належний догляд.

У будь-якому разі перед початком використання агрегату варто порадитися зі стоматологом. Зазвичай вони підтримують бажання налагодити ефективну гігієну ротової порожнини у дитини та можуть порадити, яку модель краще придбати, та які насадки використовувати.

Користь іригаторів для дітей

За відсутності протипоказань використання апарату для дітей має низку переваг:
  • зниження ризику появи карієсу;
  • зміцнення ясен;
  • високий рівень очищення ротової порожнини, якого неможливо досягти, використовуючи тільки зубну щітку;
  • якісне зняття мʼякого нальоту, що запобігає утворенню зубного каменю;
  • якщо дитині встановлено брекети, іригатор робить догляд за системою простішим;
  • догляд за зубами дозволяє заощадити гроші на лікуванні;
  • якщо дитина матиме здорові зуби, вам не доведеться регулярно відвідувати дантистів.
До речі, якщо у малюка хороші зубки, він не боїться лікарів. Адже він знає, що йому не буде боляче. Навпаки, лікар буде здивований і задоволений гарним станом зубів маленького пацієнта.

Данный материал публикуется на условиях договора на размещение рекламных материалов. Ответственность за достоверность содержания несут авторы статейных материалов. Редакция портала "Здоров-инфо" не несет ответственности за достоверность содержания статей, суждения и мнения авторов.
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED