Перевозка больных

Інтраплазматична ін'єкція сперматозоїда: за та проти

Інтраплазматична ін'єкція сперматозоїда: за та протиІнтраплазматична ін'єкція сперматозоїда (ICSI, ІКСІ) — це одна з найпоширеніших форм ЕКЗ.  Якщо за класичного варіанту запліднення відбувається у лабораторній посудині, куди поміщають яйцеклітини та підготовлену сперму, то у разі ІКСІ кожну яйцеклітину ембріолог запліднює вручну. Для цього ретельно відібраний та підготовлений сперматозоїд ембріолог поміщає у мікроголку, акуратно проколює оболонку яйцеклітини та вводить сперматозоїд усередину. Шанси на успіх такого методу вищі, тому нерідко його використовують за умовчанням. Однак процедура має й недоліки, втім, як і звичайний ЕКЗ і взагалі будь-який метод лікування.

Коли ІКСІ у пріоритеті

За деяких станів ICSI є пріоритетним методом, оскільки потрібно виключити проблеми етапу запліднення. Насамперед до них належить чоловічий чинник безпліддя.

Він охоплює:
  • олігоспермію — малу кількість сперматозоїдів;
  • астенозооспермію — слабку рухливість сперматозоїдів;
  • тератозооспермію — велику кількість сперматозоїдів аномальної будови.
До ІКСІ вдаються і тоді, коли сперматозоїди отримані за допомогою інвазивних методів, як-от TESE, або вилучені з сечі при ретроградній еякуляції.

Крім того, ІКСІ є методом вибору у таких ситуаціях:
  • Відсутність ембріонів у попередніх спробах ЕКЗ, попри відсутність видимої патології яйцеклітин або сперматозоїдів.
  • Використання кріоконсервованої сперми або кріоконсервованих яйцеклітин.
  • Використання яйцеклітин, що дозріли in vitro. Іноді фолікули витягують із яєчників раніше цілковитого дозрівання, і вони закінчують дозрівати вже в лабораторії. Є дані спостережень, які кажуть, що такі яйцеклітини гірше запліднюються звичайним методом. І хоча це потребує додаткових досліджень, фахівці вважають для них ІКСІ оптимальним варіантом.
  • Потрібність передімплантаційної генетичної діагностики (ПГД). ПГД — це генетичний скринінг ембріона. Якщо ембріон дістають з лабораторного посуду, де він перебуває в оточенні сперматозоїдів, що не запліднили яйцеклітини, висока ймовірність того, що сперматозоїди потраплять в досліджуваний зразок і вплинуть на точність ПГД.

Коли ІКСІ під сумнівом

  • Безпліддя незрозумілого генезу.
  • Невелика кількість яйцеклітин. Коли ооцитів небагато, ІКСІ виконують скоріше для підстрахування, щоб не ризикувати тими небагатьма, що є.
В обох випадках відсутні дані, що підтверджують більшу ефективність ІКСІ порівняно з ЕКЗ.

Інтраплазматична ін'єкція сперматозоїда: за та проти

Вирішуємо виважено

Докази «за»:
  • Висока ефективність, вища, ніж у традиційного ЕКЗ. Метод гарантує, що сперматозоїду ніщо не завадить дістатися яйцеклітини та проникнути всередину.
  • Вибір сперматозоїда. Для ІКСІ ембріолог відбирає найякісніші, найздоровіші на вигляд сперматозоїди.
  • Можливість мати генетично пов'язане потомство для чоловіків із більшістю видів безпліддя, адже для запліднення достатньо поодиноких сперматозоїдів.
Докази «проти»:
  • Ризик ушкодження яйцеклітини. Він невисокий, але не нульовий. Наслідком може стати невдалий ембріон, що погано розвивається.
  • Якщо в еякуляті немає сперматозоїдів, то доведеться вдаватися до їхнього інвазивного, тобто хірургічного вилучення. Якщо це вкрай небажано, то є альтернатива — ЕКЗ із донорською спермою.
  • Вище ризик генетичних аномалій. Йдеться про кілька відсотків, а крім того, ані природне зачаття, ані звичайне ЕКЗ їх не виключає, а все ж таки. Втім, багато фахівців пов'язують це не з методом запліднення, а з можливою передачею їх за чоловічою лінією, що без ІКСІ було б просто неможливим.
  • Вища вартість. Вона зумовлена як більшою складністю методу ІКСІ, так і частою потребою в додаткових процедурах, як от інвазивне вилучення сперми.
Якщо немає безсуперечних показань, лікарі рекомендують починати з ЕКЗ, і лише після кількох невдалих спроб переходити до ІКСІ.

Данный материал публикуется на условиях договора на размещение рекламных материалов. Ответственность за достоверность содержания несут авторы статейных материалов. Редакция портала "Здоров-инфо" не несет ответственности за достоверность содержания статей, суждения и мнения авторов.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED