Перевозка больных

ЛІКАР ТА ПАЦІЄНТ: ITMED – НОВИЙ ІНСТРУМЕНТ ВЗАЄМОДІЇ

https://itmed.org/service/Актуальне інтерв'ю із першими особами Міжнародної медичної платформи ITMED «Інформаційні технології у медицині».
Андрій Каспаревич – директор, фундатор ITMED (на фото праворуч).
Максим Міндруль – заступник директора з маркетингу (на фото ліворуч).
 
Кореспондент. У березні 2021 року платформа ITMED отримала диплом переможця Національного конкурсу «Ukraine Smart Awards-2020» та визнана найкращим it-продуктом для медицини. Чи не втрачені позиції лідера минулого року?

А. Каспаревич. Про лідерство можуть судити високі журі (посміхається) та користувачі медичної платформи, а це медичні установи, лікарі та пацієнти. Я лише можу сказати, що колектив ITMED пишається честю приносити користь галузі охорони здоров'я України. Користь ця, на наш погляд, полягає у реалізації такої ідеї – дати клінікам та лікарям усе в одному місці! Це отримання інформації та виконання законодавства України; цільова аудиторія пацієнтів із записом на прийом до лікаря; реклама та просування в Інтернеті; закупівлі товарів медичного призначення, включаючи тендерні та конкурсні торги. Хіба це не лідерство?
 
М. Міндруль. На це питання може відповісти щомісячна статистика. Кількість переглядів статей та новин, каталогів медустанов України та лікарів наблизилась до позначки 200 тисяч. А якщо приплюсувати користувачів розділу «Медтехніка» та відвідувачів окремих сайтів закладів охорони здоров’я, які нами створені, то платформа досягає 350 тисяч переглядів на місяць. На платформі присутня географія всієї України. Свої офіційні сайти створюють медичні заклади різних рівнів, наприклад, Закарпатська обласна клінічна лікарня імені Андрія Новака, Вінницький обласний клінічний високоспеціалізований ендокринологічний центр, 4-а Міська клінічна лікарня Полтавської міської ради. Відвідуваність сайтів медзакладів – по декілька тисяч переглядів щомісяця.
 
Кореспондент. Ви кажете про значні цифри відвідуваності, але що може викликати такий інтерес користувачів?

А. Каспаревич. Згідно зі статистикою відкритих джерел, платформа ITMED впевнено входить до ТОП-5 порталів України у тематиці Медицина та Фармація. Думаю, що користувачів приваблює актуальність інформації про клініки та лікарів. А завдяки професіоналізму журналістів, новини та статті порталу ITMED часто беруть у стрічки новин UKR.NET і Google новини.
 
 М. Міндруль. Хочу наголосити на затребуваності реєстрів медичних закладів та лікарів України. Реєстри платформи містять інформацію про 2180 клінік та 4550 лікарів. Пацієнти можуть знайти лікаря або клініку, а клініки, своєю чергою, мають змогу подати повну інформацію про себе та своїх фахівців шляхом створення сайту клініки за допомогою конструктора медичних сайтів платформи ITMED. Для лікарів також важливо те, що у складі платформи є медичний маркет і вони купують медичне обладнання, меблі, інструментарій і витратні матеріали зі своїх електронних особистих кабінетів. У розділі «Медтехніка» представлено понад трьох тисяч товарів медичного призначення. Все в одному місці, погодьтеся, це дуже зручно.
 
Кореспондент. Але, як мені відомо, в Інтернеті вже існує безліч конструкторів сайтів. Серед них є чимало безплатних. Який сенс був вам їх дублювати?
А. Каспаревич. Справді, є багато конструкторів сайтів. Проте, аналіз показав, що для медицини вибір не такий вже й багатий. По-перше, переважна більшість конструкторів сайтів на сьогодні не відповідають вимогам законодавства та стандартів України, які висуваються до сайтів комунальних медичних установ. Наприклад, законодавець вимагає оприлюднення та періодичного оновлення цілого переліку документів. А ще сайт повинен мати інклюзивність, тобто інформація має бути доступною для людей з особливими потребами. По-друге, медичні працівники зазвичай мають навички звичайного користувача персонального комп'ютера, а в ITMED ми реалізували дуже просте управління медичним сайтом, не складніше, ніж у Facebook. По-третє, жоден конструктор не дає клініці цільову аудиторію потенційних пацієнтів і доведеться вкладати серйозні кошти у просування сайту та рекламу. ITMED одразу дає цільову аудиторію, рекламу та можливість публікацій статей з трансляцією на всю Україну.
 
М. Міндруль. Якщо казати про безплатні конструктори сайтів, то треба чітко розуміти, що вони мають явні або приховані обмеження. Найчастіше ви знайдете непогані шаблони для торгівлі в Інтернеті, але не для клініки чи лікаря. Міжнародна медична платформа надає безліч безплатних опцій, які дають можливість клінікам та лікарям протестувати продукт, переконатися у його зручності. До 2022 року понад 160 користувачів створили свої офіційні сайти з використанням платного функціонала. Вартість абонплати досить демократична, але дає грандіозні можливості для клінік, лікарів та організацій, які торгують товарами медичного призначення. Не приховую, нам приємно отримувати подяки від медиків за простоту та зручність продукту. Саме для лікарів ITMED реалізував можливість створювати сайти легко та просто без навичок та спеціальних знань.
 
Кореспондент. Якщо ми заговорили про 2022-й, то чи можете ви поділитися планами ITMED?
А. Каспаревич. Якщо хочеш насмішити Бога, розкажи про свої плани (сміється). І все ж таки, я дуже хочу, щоб медична платформа ITMED стала it-продуктом масового споживання. Щоб клініки, лікарі, торгуючі компанії робили свої сайти та бачили унікальні можливості, які надає ITMED. Щоб цей новітній та сучасний інструмент взаємодії лікаря та пацієнта увійшов до програми it-навчання лікарів. Всі передумови для цього є. Кафедра інформатики,  інформаційних технологій та трансдисциплінарного навчання Національного університету охорони здоров'я України імені П.Л. Шупика виявила живий інтерес, і ми вже створили перше спільне навчальне відео. Сподіваюся, що інші медичні навчальні заклади зацікавляться цією роботою.
 
М. Міндруль. До 2022 року у створення медичної платформи ITMED вкладено близько 80 тисяч робочих годин та 6 років напруженої роботи. Це величезна праця колективу it-фахівців, менеджерів та всіх членів команди. Ми плануємо, щоб ITMED став ще більш затребуваним інструментом і приносив ще більшу користь лікарям та пацієнтам, галузі охорони здоров'я нашої України.

Медичні меблі в ITMED