Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гуманізація методик виходжування недоношених малюків – метод Кенгуру

Гуманізація методик виходжування недоношених малюків – метод КенгуруСтатистика стверджує, що кожна десята дитина в світі народжується раніше строку. На жаль, не всіх таких малюків можна виходити: все залежить від їхнього стану, строку народження та маси тіла. Проте зараз неонатологія робить чудеса і рятує таких немовлят, які раніше ніколи б не змогли вижити. Один із найбільш гуманних та ефективних способів виходжування недоношених дітей – метод Кенгуру, про який представникам ЗМІ розповіли експерти на прес-заході, організованому в рамках проекту Huggies «Народжені для обіймів».

Метод Кенгуру – це виходжування недоношених немовлят за допомогою контакту шкіра до шкіри. Тобто дитина перебуває максимум часу не в інкубаторі, а на грудях у мами чи іншої людини, яка за нею доглядає. Численні дослідження показують, що цей метод є надзвичайно ефективним. На початку заходу присутнім було показано відео з реальною історією малюка Івана, якого виходжували в «Охматдиті» саме за методом Кенгуру. Зараз цю дитину вже виписали додому, у щасливу, радісну сім’ю.

Першим спікером виступила Тетяна Валеріївна Куриліна, д.м.н., провідний науковий співробітник відділення неонатології Інституту педіатрії, акушерства та гінекології НАМН України. Вона розповіла, що про такий чудо-метод дізналася ще в 1999 році, під час свого відрядження до лікарень Колумбії. У 1996 році метод Кенгуру вперше почали використовувати у Європі, а саме в Італії. Сьогодні його активно застосовують у Швеції, Голландії, Великій Британії, Франції, США, але, на жаль, не в Україні. У нас його популяризувати належним чином поки не вдалося. «Віра лікарів у технології занадто велика», – резюмувала пані Куриліна.

Про свою позицію щодо метода Кенгуру розповіла Лакшина Ольга Тимофіївна, к.м.н., доцент кафедри неонатології Національної медичної академії післядипломної освіти імені Шупика. Вона повідомила, що з 2006 року діє наказ, який запроваджує цей метод як обов’язковий для застосування в усіх перинатальних відділеннях держави, проте на сьогодні його повністю впроваджено лише в «Охматдиті», де методом Кенгуру користуються з 2011 року.  «Це, перш за все, філософія мислення, філософія життя, направлена на гуманізацію сучасних перинатальних технологій», – додала пані Лакшина.

Більше практичної інформації про сам метод надала Орлова Тетяна Олександрівна, заслужений лікар України, завідувач відділенням інтенсивного виходжування глибоко недоношених дітей НДСЛ «Охматдит». У цьому році даному відділенню виповнився 41 рік, за цей час у методиці виходжування недоношених діток відбулося дуже багато змін, зокрема в 2011 році в «Охматдит» прийшов метод Кенгуру. Це серйозна перинатальна технологія, яка включає в себе не лише забезпечення контакту дитини з мамою, а й медико-психологічне спостереження за нею впродовж перших трьох років життя. Це тристороння робота, у якій беруть участь: дитина, мама (тато), медичний персонал.  За оцінками нейромоніторингу мозку дітей, які народилися раніше строку, мозок немовлят, яких виходжували за допомогою методу Кенгуру, краще і швидше формується та працює, ніж у діток, що перебували під час виходжування лише в інкубаторах. «Метод Кенгуру не є економічно високо затратним, проте його ефективність на безпечність доведена», – підсумувала пані Орлова.

Отже, метод Кенгуру має 5 головних компонентів:Гуманізація методик виходжування недоношених малюків – метод Кенгуру
  1. Кенгуру-позиція – положення дитини на грудях дорослої людини, контакт шкіра до шкіри.
  2. Виключно грудне вигодовування (за можливості, звичайно).
  3. Політика ранньої виписки.
  4. Медико-психологічний супровід малюка та його сім’ї до досягнення дитиною 3 років.
  5. Соціальна підтримка сім’ї.
Звичайно, для цього методу є певні обмеження, він не може повністю виключити інкубатори та інші технології. Якщо дитині по життєвим показникам треба залишатися в кувезі, лікарі її там і залишать, поки застосовувати метод стане реально. Однозначне протипоказання для методу Кенгуру – нестабільний стан дитини. Метод Кенгуру можна застосовувати малюкам:
  1. Які важать більше 1 кг.
  2. Гестаційний вік яких 27 тижнів та більше (народилися після 27 тижнів вагітності).
  3. Які стабільні за життєвими показниками.
Метод Кенгуру ілюструє, наскільки сучасні технології можуть поступатися простому теплу материнського тіла. Це гуманізація виходжування недоношених малюків, яку слід популяризувати та активно впроваджувати в Україні. Тим більше, що прекрасний приклад «Охматдиту» показує, наскільки цей метод дієвий. Дитинка, яка народилася передчасно, поспішила на цей світ. І до досягнення нею гестаційного віку приблизно в 40 тижнів (як і за нормальної вагітності) слід забезпечити їй повний контакт та єднання з мамою. 

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED