Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Грип вже насувається на Україну, а вакцинуватися немає чим

Грип вже насувається, а вакцинуватися немає чимМайже щороку в Україні спостерігається абсурдна ситуація: лікарі радять вакцинуватися від грипу у вересні-жовтні для формування своєчасного та стійкого імунітету, а вакцини реально надходять до нашої країни у листопаді-грудні. У результаті навіть ті, хто хоче щепитися, не можуть цього зробити та наражають на небезпеку зараження грипом себе та своїх дітей. На жаль, подібна ситуація повторюється і цього року.

З приводу відсутності вакцин від грипу 10 жовтня 2017 року ГО “Батьки за вакцинацію” провела спеціальну прес-конференцію в Українському кризовому медіа-центрі. У ній в якості спікерів взяли участь Голова правління ГО “Батьки за вакцинацію” Тимофій Бадіков та доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО імені Шупика, дитячий імунолог Федір Лапій.

Всесвітня організація охорони здоров’я прогнозує циркуляцію в Україні у цьому епідеміологічному сезоні вірусу грипу трьох штамі: Гонконг, Брисбен та Мічіган. При цьому останній буде протікати у найбільш важких формах. Єдиний захист – вакцинація, але наразі вона є недоступною в Україні.

За сприяння МОЗТимофій Бадіков Центр громадського здоров’я ще влітку зареєстрував 4 вакцини від грипу, які можуть бути використані на території України. Проте на цьому процес загальмувався, адже Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба) повинна ще надати свій висновок щодо контролю якості даних вакцин. Станом на 9 жовтня 2017 року лише одна вакцина від грипу корейського виробництва отримала такий висновок, але реально для щеплення населення надійшла мізерна частина доз, недоступних абсолютній більшості наших співгромадян. З яких причин та з якою метою відбувається подібне затягування зі сторони Держлікслужби, наразі незрозуміло.

До групи ризику людей, які першочергово потребують щеплення від грипу, за словами Федора Лапія, належать:
  • військові;
  • медичні працівники;
  • пожежники;
  • поліцейські;
  • люди з хронічними хворобами;
  • вагітні жінки;
  • діти;
  • особи літнього віку.
Федір Лапій“Щороку від грипу помирає дуже багато людей, але точної статистики немає, адже у якості причини смерті фіксуються ускладнення від нього: інфаркт, інсульт, пневмонія тощо”, – відзначив Федір Лапій. Тож ми навіть не усвідомлюємо усієї небезпеки цієї хвороби. Якщо щепитися не вдалося у вересні-жовтні, це доцільно зробити впродовж усього епідеміологічного сезону.

Наразі, за інформацією ГО “Батьки за вакцинацію”, питанням доступності вакцин від грипу в Україні особисто займається Заступник міністра охорони здоров’я України Роман Ілик. Сама ж організація надіслала в.о. Міністра охорони здоров’я України Уляні Супрун та прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману листи з проханням розібратися у бюрократичному свавіллі та забезпечити українцям право на захист від грипу. Також Тимофій Бадіков анонсував мітинг батьків, які хочуть щепити своїх дітей від грипу, під стінами Держлікслужби, який орієнтовно повинен відбутися на початку наступного тижня.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED