Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

МОЗ розпочав безкоштовний сертифікатний курс з підвищення кваліфікації психологів

МОЗ розпочав безкоштовний сертифікатний курс з підвищення кваліфікації психологів10 вересня заступник Міністра охорони здоров’я Наталя Лісневська відкрила тренінг «Перша психологічна допомога тимчасово переміщеним особам та постраждалим в надзвичайних ситуаціях» на базі Київського міського медичного коледжу.

Цей тренінг є першим у серії семінарів з психологічної реабілітації, організованих МОЗ України за сприяння Українського науково-дослідного інституту соціальної і судової психіатрії та наркології МОЗ України. Планується, що буде розроблений безкоштовний сертифікатний курс з підвищення кваліфікації психологів.

В семінарі взяли участь 313 осіб. Із них - 44 психологи-практики, 166 студентів-психологів, соціальних працівників, волонтерів, соціальних педагогів з Волинської, Хмельницької, Тернопільської, Чернівецької, Кіровоградської, Черкаської, Львівської, Полтавської та Київської області та м. Києва.

Заступник Міністра охорони здоров’я Наталя Лісневська звернулась із вітальним словом до аудиторії та висловила переконаність у важливості додаткових знань з надання психологічної допомоги. «Хоча ми сподіваємось, що, завдяки перемовинам Президента, скоро буде припинений вогонь, суспільство пережило війну. Люди отримали колосальну психологічну травму. Я особисто об’їздила табори переселенців і бачила, що найбільша проблема – це психологічний стан тимчасово переміщених осіб».

Наталя Лісневська наголосила на тому, що діти, які бачили війну, потребують негайних дій з психологічної допомоги. Діти потребують особливої уваги, адже в їх віці вкрай важливими є соціальні зв’язки, які зараз розірвані, та відчуття безпеки, яке вони втратили. «Ми повинні констатувати факт, що в Україні всі психологічні служби готували спеціалістів, які не готові до війни в країні. Шкільні психологи не знають, що робити з настільки травмованими дітьми».

«Ми не говоримо про погану підготовку наших фахівців. Ми говоримо про потреби часу. Ніхто не чекав війни у ХХІ столітті», - підкреслила Наталя Лісневська.

Президент Асоціації психіатрів України Семен Глузман висловив вдячність МОЗ України за ініціативу та розуміння, що психологічні проблеми переселенців є серйозними та потребують втручання. «Це не медична проблема, а соціально-психологічна», - зазначив Семен Глузман. - «Зараз у нас дуже архаїчна радянська програма, і наші фахівці не готові до таких викликів. Я дякую Міністерству в особі заступника Наталі Лісневської за погляд на ситуацію».

Перед слухачами курсу виступили Ірина Пінчук – директор Українського науково-дослідного інституту соціальної і судової психіатрії та наркології МОЗ України (УНДІССПН), Дар'я Сапон – аспірант УНДІССПН, Ігор Марценковський – завідувач відділу УНДІССПН, головний позаштатний спеціаліст зі спеціальності «Дитяча психіатрія» МОЗ України та Олена Хаустова –завідувач відділу психічних розладів похилого віку УНДІССПН.

Доповідачі презентували лекції з практичними вправами щодо алгоритмів надання першої психологічної допомоги, керування стресом, сутності та задач кризової психологічної допомоги, а також роботи з психологічними травмами, психічними розладами та адаптацією дітей-біженців із зони АТО.

Прес-служба МОЗ України


Медична платформа

Медичні меблі в ITMED