Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Перші ознаки хвороби Альцгеймера

Перші ознаки хвороби АльцгеймераХвороба Альцгеймера – це захворювання, під час якого певні системи клітин мозку (нейронів) відмирають, що призводить до розвитку старечого слабоумства, або деменції. Хвороба Альцгеймера розвивається у людей похилого віку, проте її перші симптоми можуть проявитися уже після 40 років. Після 70-річного віку частота даного захворювання доходить до позначки 30%.

На сьогодні ефективних ліків від даної недуги вчені ще не винайшли, однак раннє виявлення хвороби допомагає значно покращити якість життя пацієнтів. Найбільш відома ознака хвороби Альцгеймера – втрата пам’яті, коли людина перестає впізнавати навіть найрідніших людей. Також у неї з’являються труднощі з відчуттям часу, вона починає погано орієнтуватися у просторі, їй важко щось планувати, підібрати правильні слова, висловлювати свою думку. Однак усі ці ознаки притаманні хворобі на пізній стадії розвитку, при тому, що є симптоми, які вказують на Альцгеймера одразу після початку його розвитку.

Ознаки хвороби Альцгеймера на ранніх стадіях

До таких симптомів належать наступні:
  1. Апатія. Активна у минулому людина може різко поміняти свій спосіб життя: відмовитися від будь-якої участі у житті соціуму (обідів з друзями, ігор з онуками тощо). Якщо це не одноразове явище, а повторюється знову і знову, варто занепокоїтися, адже це свідчить про наростаюче відчуття байдужості до всього навколо.
  2. Стурбованість, нав’язливість. На початкових стадія розвитку захворювання людина ще контролює ситуацію і розуміє, що все частіше починає забувати певні важливі і не дуже речі. І це її турбує. Стурбованість породжує безліч запитань: куди ми йдемо, що та навіщо робимо. Все це може здатися дивним оточуючим та навіть почати дратувати. Слід розуміти, за такою надмірною нав’язливістю ховається елементарна забудькуватість. Людина просто не пам’ятає, що про це вже говорилося.
  3. Зміни у особистій гігієні та зовнішньому вигляді. Якщо людина перестає турбуватися про свій зовнішній вигляд, не приймає душ, не дбає про свій одяг, це ознаки апатії та забудькуватості. У даному випадку ключове значення відіграє уважність до хворого членів сім’ї.
  4. Проблеми із зором. Задня частина мозку більше пошкоджується через хворобу Альцгеймера, ніж передня, тому у людини часто виникають проблеми з візуальною обробкою даних. Це впливає на якість зору.
Якщо хворобу Альцгеймера виявити на ранніх стадіях, людина та її сім’я матимуть час адаптуватися до нових життєвих реалій, виробити прийнятні правила життя. Вчені постійно працюють над створенням ліків від хвороби Альцгеймера, тож завжди є надія, що їхні зусилля матимуть позитивний результат.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED