Перевозка больных

Радіочастотна денервація –сучасний метод лікування хронічного болю при артрозі великих суглобів у випадку неможливості операції

Радіочастотна денервація –сучасний  метод лікування хронічного болю при артрозі великих суглобів у випадку неможливості операціїДанильчук Євген Віталійович
лікар-анестезіолог вищої категорії.

В лікуванні дегенеративно-дистрофічних захворювань суглобів доволі часто трапляються ситуації, коли консервативна терапія не дала відчутного позитивного ефекту, а оперативне втручання із заміни суглоба, яке є вірно рекомендованим, але неможливе з різних причин: є дорогим,  відтерміновується або важко погодитись на операцію через страхи.

Покращити функціональний стан пацієнта та  суттєво зменшити больові відчуття  можливо сучасною методикою лікування хронічного болю.

Радіочастотна денервація.

Механізм дії     
                                                              
Вплинути на чутливі нерви, які відповідають за передачу больового сигналу до мозку, але не відповідають за рухи — можливо, застосувавши процедуру «радіочастотна денервація».Радіочастотне електромагнітне поле, сконцентроване на кінчику електрода при контакті з нервом    повністю або частково затримує больові сигнали на шляху до мозку.

Сутність маніпуляції — під місцевою анестезією, до больової зони через проколи вводять спеціальні голки, в які вставляється електрод та проводиться стимуляція радіочастотним струмом.Лікар отримує відповідь від пацієнта про його відчуття.Наступний крок — вводиться місцевий анестетик і посилається чітко визначена  доза    спеціально модульованого електричного імпульсу.

В результаті чого відбувається коагуляція чутливого нерва (склеювання при нагріванні кінчика голки до температури 70-80 0С) або нейромодуляція (зміна провідності при створенні пульсового електромагнітного поля навколо кінчика голки при температурі 40-42 0С), в залежності від функцій, яку виконує нерв. Тривалість маніпуляції 1-1.5 год. Через годину спостереження пацієнт може повертатись додому. 
     
Пацієнта просять оцінити інтенсивність болю за 10-бальною шкалою. Перед маніпуляцією рівень болю у  таких пацієнті встановить в середньому 7-8 балів, через місяць після лікування  інтенсивність болю у 80% пацієнтів приблизно складає  2-3  бали. Через 6 місяців 80% пацієнтів відзначають рівень болі на рівні 3-4 балів та оцінюють лікування  як «добрий-задовільний». 
                                                                                           
За останні 20 років проведено багато анатомічних досліджень, мета яких була вивчити та проаналізувати  анатомію суглобових нервів, які забезпечують больову чутливість, методи їх візуалізації та вплив локального радіочастотного електромагнітного поля на силу та тривалість больового синдрому.
  • Іннервація плечового суглоба забезпечують суглобові гілки від надлопаткового, аксілярного та  зовнішнього грудного нервів.

Радіочастотна денервація –сучасний  метод лікування хронічного болю при артрозі великих суглобів у випадку неможливості операції

  • Іннервація кульшового суглобана 80% здійснюється суглобовими гілками стегнового та запірного нервів.

Радіочастотна денервація –сучасний  метод лікування хронічного болю при артрозі великих суглобів у випадку неможливості операції

Колінний суглоб самий складний в іннервації. Чутливість суглоба забезпечують близько десяти нервових гілок.  Але основні нерви на які можливо вплинути  — це три  генікулярних (верхньо-зовнішній, верхньо-внутрішній, нижньо-внутрішній) та піднадколінникова гілка підшкірного нерва.

Радіочастотна денервація –сучасний  метод лікування хронічного болю при артрозі великих суглобів у випадку неможливості операції

Перелічені суглобові гілки нервів, які іннервують великі суглоби   мають  стабільну   анатомічну   локалізацію   та  можуть  бути  виявлені, використавши ультразвук або рентген та електростимуляцію. 
                                                                                           
Ускладнення трапляються вкрай рідко. Це може бути  гематома в місці уколів, інфекційні ускладнення, алергічні реакції на ліки,   тимчасове посилення больових симптомів через неврит (у 5% пацієнтів, зазвичай проходить самостійно за 2-3 тижні), тимчасове оніміння в зоні втручання.
 
Протипокази наявність кардіостимулятора та гострі запальні реакції в зоні втручання.

Слід зазначити, що маніпуляція «радіочастотна денервація» може бути значущим доповненням до терапії артрозу та її метою  є  суттєве зменшення больового синдрому та вживання знеболювальних препаратів, покращення  щоденної активності пацієнта та підготуватись до рекомендованого оперативного лікування, при його плануванні.

1.12.21    Євген Данильчук
лікар-анестезіолог вищої категорії,
спеціаліст з лікування хронічного болю
https://www.ne-bolit.com.ua 
https://www.facebook.com/Dr.Danylchuk/ 

Данный материал публикуется на условиях договора на размещение рекламных материалов. Ответственность за достоверность содержания несут авторы статейных материалов. Редакция портала "Здоров-инфо" не несет ответственности за достоверность содержания статей, суждения и мнения авторов.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED