Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Українці стали менше палити – результати глобального всеукраїнського опитування

Українці стали менше палити – результати глобального всеукраїнського опитування4 вересня 2017 року в столичному Президент Готелі відбувся прес-ланч, присвячений оголошенню результатів Глобального опитування дорослих щодо вживання тютюну (GATS), проведеного в Україні в 2017 році. Дане соціологічне дослідження проводилося Київським міжнародним інститутом соціології за підтримки МОЗ, ВООЗ та Національної академії медичних наук України.

Востаннє GATS проводили у 2010 році,Українці стали менше палити – результати глобального всеукраїнського опитування і порівняно з результатами, отриманими 7 років тому, цьогорічні є досить оптимістичними. Отже, опираючись на отримані відповіді, можна констатувати, що загальне споживання тютюну українцями скоротилося майже на 20%, проте й досі 7,2 мільйони наших співгромадян є щоденними курцями. Майже вдвічі скоротилася частка пасивних курців завдяки забороні паління в громадських місцях та на роботі. Проте деякі результати насторожують: значно зросла популярність серед молоді електронних сигарет, які є такими ж шкідливими, як і звичайні, але законодавство щодо них є ще не врегульованим. Стало ясно, що 4,2% українців віком від 15 до 24 років користуються електронними сигаретами, цей показник є високим.

Генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто розповів більше про процедуру проведення дослідження. Для нього використовувався метод стандартного анкетування, проте GATS є унікальним для України, подібних опитувань було лише декілька за весь час існування держави. В чому ж унікальність? Було опитано близько 800 тисяч респондентів віком від 15 років, тоді як для звичайного дослідження використовують анкетування близько 2 тисяч осіб. Тож можна зробити висновок про надзвичайно високу репрезентативність та низьку похибку. Територія країни була поділена на 600 ділянок, інтерв’юери працювали за допомогою планшетів, а не паперових анкет, що значно підвищило якість отриманих даних та мінімізувало ризик помилки, спричиненої людським фактором.

Українці стали менше палити – результати глобального всеукраїнського опитуванняGATS 2017 року продемонструвало, що Україна знаходиться на правильному шляху у боротьбі з курінням, проте стали очевидними й основні проблеми у цьому питанні. До них належать:
  1. Популяризація електронних сигарет та кальянів.
  2. Недосконале законодавство у питанні обігу електронних сигарет і кальянів, а також у питанні викладки сигарет на вітринах магазинів, що сприймається більшістю споживачів як реклама тютюнових виробів.
  3. Суттєве зниження впливу попереджувальних написів та зображень на упаковках сигарет на свідомість курців.
Отже, головними цілямиУкраїнці стали менше палити – результати глобального всеукраїнського опитування на майбутнє було визначено:
  1. Забезпечення виконання в Україні антитютюнового законодавства.
  2. Прийняття нових законів щодо реклами тютюнових виробів, їх викладки в магазинах, електронних сигарет та кальянів.
  3. Подальше підвищення цін на акцизи.
  4. Проведення активної інформаційної кампанії щодо шкідливості паління.
Українці стали менше палити – результати глобального всеукраїнського опитуванняНа заході була присутня народний депутат України Ганна Гопко, відома своєю активною позицією у боротьбі з тютюнопалінням в нашій державі. Вона наголосила, що “дана боротьба вписується у загальну стратегію подолання неінфекційних захворювань, таких як серцево-судинні, онкологічні недуги”. Важливо оцінити перші позитивні результати та не зупинятися на досягнутому, постійно вирішуючи нові, актуальні проблеми у цьому напрямку. “На шляху України без тютюну ще треба зробити багато системних кроків”, – резюмувала пані Гопко.


Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED