Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Початок проєкту повторного використання типової лікарні в Україні

Початок проєкту повторного використання типової лікарні в УкраїніАльянс інтегрованого проєктування лікарень (Integrated Hospital Design Alliance, IHDA) спільно з Конфедерацією будівельників України (КБУ), Міністерством охорони здоров'я та Міністерством розвитку громад і територій (Мінвідновлення) розпочали розробку проєкту повторного використання типової лікарні.

Як розповів виконавчий директор КБУ Олександр Червак, фінських партнерів залучили до цього проєкту завдяки їхній великій експертизі в галузі.
 
"У Фінляндії наш альянс об'єднує лідерів у всіх сферах розбудови інфраструктури охорони здоров'я: від аналізу, архітектури та дизайну до механіки електричних рішень та освітлення, сучасного управління проєктами та цифрових рішень", - зазначив представник IHDA Юкка Васара (Jukka Vasara).

Для прозорості процесу спостерігачами проєкту є представники Міжнародної федерації товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця (IFRC) та Європейського інвестиційного банку (ЄІБ).

"2 жовтня в Києві представники всіх сторін: IHDA, МОЗ, Мінвідновлення, IFRC - під час робочої зустрічі в КБУ обговорили деталі проєкту. Партнери ознайомилися з інформацією, необхідною для проведення подальшої співпраці, обговорили особливості проєктування, нормативні бази для належного проєктування закладів охорони здоров'я, технічне та медичне завдання для проєктування. Також окремо торкнулися юридичних аспектів співпраці", - розповів Червак.

Результатом співпраці має стати сучасний, високотехнологічний, інноваційний проєкт повторного використання типової лікарні, що пройде експертизу і потім буде внесений до Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (ЄДЕССБ) та буде доступний для безоплатного використання під час будівництва за бюджетні або донорські кошти. Це дасть змогу надалі заощадити час і бюджетні гроші на розробку таких проєктів.

Після завершення цього проєкту наступним етапом співпраці стане будівництво пілотного закладу охорони здоров'я в Україні.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED