Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

В Україні планують посилити контроль за обігом БАДів: деталі

В Україні планують посилити контроль за обігом БАДів: деталіВ Україні хочуть посилити контроль за виробництвом та обігом біологічно активних добавок (БАДів).

Деталі законопроєкту розповів голова комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.
 
Так у Раді зареєстрували законопроєкт №11389 від 1 липня 2024 року за ініціативи прем'єр-міністра Дениса Шмигаля. Проєкт закону передбачає штрафи за порушення вимог щодо обігу харчових добавок.

Відомо, що 19 липня комітет із питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування рекомендував народним депутатам підтримати законопроєкт у першому читанні.

Законопроєкт встановлює штрафи для юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців (ФОПів) на рівні від 120 тисяч гривень до 800 тисяч гривень.

За словами Михайла Радуцького, законопроєкт має на меті привести українське законодавство у відповідність до вимог Директиви Європейського Союзу.

Передбачають, що це також унеможливить маніпуляції, коли ліки продаються під виглядом БАДів. Адже, як уточнив депутат, зараз на ринку є десятки випадків, коли медичні препарати реєструють і реалізують, як БАД.

"Це вводить в оману споживачів та створює ризики для здоров'я", – наголосив Радуцький.

Виходячи з цього, законопроєкт має на меті:
  • усунути наявні законодавчі прогалини
  • визначити чіткі механізми введення в обіг харчових доповнювачів
  • визначити компоненти, що можуть використовуватися для їхнього виробництва (мінерали, вітаміни, речовини з поживним або фізіологічним ефектом)
Відмічається, що їхній перелік та максимально допустимі дози затвердить МОЗ.
 
Крім того, законопроєкт посилює відповідальність за виробництво та реалізацію БАДів, які не відповідають вимогам законодавства.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED