Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як безоплатно діагностувати ВІЛ за програмою медичних гарантій?

Як безоплатно діагностувати ВІЛ за програмою медичних гарантій? Загроза зараження вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ)  продовжує зберігатися під час війни. Адже люди менше звертаються до лікарів і піддаються більшим загрозам. 

Відповідно у зоні ризику може опинитись кожен.  Адже можливе використання недезінфікованих інструментів, зокрема у військово-польових умовах,  зростання контактів з кров'ю при наданні медичної допомоги, випадки насилля та незахищений секс, – все це може сприяти зростанню випадків інфікування.
 
Тому не варто нехтувати можливістю пройти тест на ВІЛ та дізнатися більше про профілактику, діагностику та лікування ВІЛ. Адже раннє виявлення інфекції й розпочате лікування дозволяють стримувати розвиток ВІЛ-інфекції в СНІД.
 
Тест на ВІЛ можна пройти зокрема у сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Ви можете звернутися до свого лікаря, якщо підтримуєте з ним зв’язок. Або до будь-якого спеціаліста первинки в тому місці, де ви перебуваєте (більше про пошук лікаря https://bit.ly/38SreWp). Тест — безоплатний. 
 
Нині ВІЛ  контролюється медикаментами. Існують препарати для доконтактної (PrEP) та постконтактної профілактики інфекції, а також лікування пацієнтів із встановленим діагнозом (АРТ). Людина, яка приймає ліки, продовжують жити повноцінним життям. Тому навіть при позитивному статусі  варто не опускати руки й лікуватися. 
 
У Програмі медичних гарантій є пакет послуг “Діагностика, лікування та супровід осіб із ВІЛ-інфекцією”. Тобто, пацієнти можуть отримати безоплатне лікування ВІЛ в Україні. Перелік послуг: 
  1. Тестування на ВІЛ та післятестове консультування.
  2. Необхідні лабораторні дослідження: аналізи крові, сечі, визначення вірусного навантаження, обстеження на інфекції, що передаються статевим шляхом, інші дослідження за потреби.
  3. Аналіз крові дітей, народжених від ВІЛ-позитивних матерів.
  4. Медичний нагляд, призначення антиретровірусної терапії, видача препаратів, моніторинг побічних реакцій.
  5. Соціальний супровід, психологічна підтримка.
  6. Медичний нагляд дітей до 18 років, народжених від ВІЛ-позитивних матерів, у яких діагноз на стадії підтвердження: постконтактна профілактика, консультування матері щодо безпечного годування, призначення АРТ дітям з діагнозом ВІЛ.
  7. Консультування членів сім’ї пацієнтів щодо профілактики, консультування з питань планування сім’ї.
  8. Профілактика передачі ВІЛ від матері до дитини.
Вищезазначені послуги надаються амбулаторно. Отримати їх можна за направленням сімейного лікаря, лікуючого лікаря або звернувшись до медичного закладу самостійно. Адресу та контакти найближчих медзакладів надасть оператор контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. Деталі про роботу контакт-центру читайте тут: https://bit.ly/3LFPycn
 
НСЗУ надало рекомендації, щодо організацій, які захищають права пацієнтів з ВІЛ: “100% Життя” («100% життя» - Мережа ЛЖВ) — найбільша пацієнтська організація в Україні та “Позитивні жінки” (Позитивні жінки - Positive Women) — благодійна організація, яка допомагає ВІЛ-позитивним жінкам.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED