Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як отримати медичну допомогу у сімейного лікаря внутрішнім переселенцям? Пояснення НСЗУ

Як отримати медичну допомогу у сімейного лікаря внутрішнім переселенцям? Пояснення НСЗУПід час воєнних дій як і раніше точкою входу до більшості медичних послуг є лікар первинки. Якщо ви переїхали в інший населений пункт, НСЗУ рекомендує у будь-якому разі тримати зв’язок з вашим сімейним лікарем терапевтом або педіатром, якщо це можливо.  

Навіть дистанційно  лікар може допомогти у розв'язанні багатьох питань, пов’язаних зі здоров’ям: 
  •  проконсультувати;
  •  видати електронний рецепт на “Доступні ліки” чи інсулін;
  •  створити електронне направлення. 
Якщо зв’язку з вашим лікарем немає, то варто іншого лікаря – укладати нову декларацію не потрібно. 
 
В такому разі потрібно звернутись до найближчого медичного закладу,  який надає первинну медичну допомогу. Підказати номер телефону та адресу найближчого закладу первинки зможе контакт-центр НСЗУ. Телефонуйте за номером 16-77 у робочі дні з 9 до 18.00. 
 
Під час воєнних дій лікарі первинної медичної допомоги мають вести облік переміщених пацієнтів за спеціально визначеною формою. У формі зазначаються прізвище, ім'я та по батькові пацієнта, дата народження, ліки, які приймає пацієнт із зазначенням дозування, а також дані про сімейного лікаря, з яким укладена декларація. 

Відзначається, що у лікаря, який надає первинну медичну допомогу можна отримати такі послуги: 
  1. Динамічне спостереження за станом здоров'я, діагностику та лікування захворювань, консультації щодо здорового способу життя;
  2. Базові тести та аналізи (загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою, загальний аналіз сечі, рівень глюкози у крові, загальний аналіз холестерину, тести на вагітність, ВІЛ, вірусні гепатити, COVID-19, тропонін);
  3. Направлення до лікарів вузької спеціалізації чи  на обстеження;
  4. Паліативну допомогу;
  5. Рецепти на “Доступні ліки”, а також інсулін, якщо це повторний рецепт;
  6. Щеплення відповідно до календаря вакцинації. 
Також нагадується, що під час воєнних дій важливо зробити щеплення проти правця. Адже захворювання може розвинутися через травмування шкіри та поранення, ризик яких є високим в умовах воєнного стану. Для дорослих  інтервал між ревакцинаціями становить 10 років. Тож варто перевірити дату останнього щеплення у себе та своїх рідних та своєчасно подбати про вакцинацію. Це - безоплатно.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED