Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Змішування вакцин проти COVID-19: хто прийматиме рішення щодо вакцинації?

Змішування вакцин проти COVID-19: хто прийматиме рішення щодо вакцинації?Міністерство охорони здоров'я найближчим часом може дозволити змішувати вакцини проти COVID-19. Втім рішення про змішування вакцин від COVID-19 прийматиме виключно лікар, який направляє людину на вакцинацію.
 
Про це повідомив заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.
 
"Основна рекомендація полягала в тому, що, по суті, дозволяється змішування вакцин, але при дотриманні алгоритму. Змішування тієї чи іншої вакцини - це не вибір пацієнта, це виключно рішення лікаря, який направляє на вакцинацію", - розповів він.
 
За словами Кузіна, лікар може прийняти таке рішення лише у декількох випадках: 
  • якщо після першої дози у пацієнта була важка побічна реакція;
  • через гуманітарні проблеми. Наприклад, якщо людина за кордоном отримала перше щеплення Moderna і, повернувшись до України, не має можливості зробити щеплення їй вдруге.
Комбінувати можна мРНК-вакцини – тобто перше щеплення Moderna, друге – Pfizer або навпаки. Або перша доза векторної AstraZeneca, а друга – вже Moderna або Pfizer. Змішування інших типів вакцин зараз не передбачено. Наприклад, після Coronavac вколоти Moderna або Pfizer не можна.
 
Раніше мовилося лише про комбінування препаратів Moderna та Comirnaty від Pfizer.
 
Кузін підсумував, що за відповідним направленням сімейного лікаря цілком реально, що вже в серпні 2021 року українці зможуть отримувати змішане щеплення.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED