Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

COVID-19, як можлива причина розвитку деменції

COVID-19, як можлива причина розвитку деменції Науковці Клініки Клівленда (США) виявили механізм, за допомогою якого COVID-19 може тривалий час впливати на функцію мозку, йдеться в повідомленні медичного центру. 
Вчені виявили зв'язок між розвитком ускладнень внаслідок коронавірусу і змінами мозку, що характерні для нейродегенеративних захворювань.
 
Американські вчені вивчали взаємозв'язок COVID-19 і деменції на тлі зростання неврологічних ускладнень після інфекції, які у деяких пацієнтів тривають місяцями. Поки немає однозначних доказів, що SARS-CoV-2 інфікує мозок безпосередньо, тому вчені ще не розуміють до кінця, як вірус призводить до неврологічних проблем.
 
Щоб пояснити кореляцію, вчені використовували штучний інтелект – алгоритм аналізував дані від пацієнтів з COVID-19 і хворобою Альцгеймера.
Таким чином, вони змогли встановити взаємозв'язок генів і білків, пов'язаних з даними станами.  
 
За результатами дослідження, на першому етапі вчені не знайшли переконливих доказів того, що SARS-CoV-2 вражає безпосередньо клітини мозку, однак вони визначили тісний зв'язок між SARS-CoV-2 і генами й білками, асоційованими з декількома неврологічними захворюваннями, в першу чергу, з хворобою Альцгеймера.
 
Крім того, вчені визначили, що COVID-19 може призводити до неврологічних запалень і пошкоджень мікросудин головного мозку, які відносять до ознак хвороби Альцгеймера.
Наразі команда працює над визначенням інформативних біомаркерів і нових терапевтичних цілей, які дозволять швидко визначати людей з групи ризику деменції після COVID-19 і своєчасно призначати їм лікування і профілактику.
 
Відмітимо, що сьогодні деменція та інші нейродегенеративні захворювання не піддаються лікуванню, проте ранні профілактичні заходи й препарати для корекції симптомів можуть уповільнити розвиток хвороби.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED