Вплив солодкого на психічний стан людини
Надмірне споживання фруктози може негативно впливати не тільки на фізичне, а й психічне здоров'я. Оскільки цей підсолоджувач має значну роль у формуванні кількох маніакальних форм поведінки – агресії, біполярного розладу і синдрому дефіциту уваги та гіперактивності.
Так автори дослідження, яке було опубліковано у журналі Evolution and Human Behavior, вважають, що фруктоза знижує енергію в клітинах організму, активізуючи закладену природою реакцію отримання їжі.
Подібна ситуація виникає при відчутті голоду, і саме вона стимулює імпульсивність і агресію, оскільки в доісторичні часи людина змушена була ризикувати життям заради того, щоб отримати їжу.
На думку вчених бажання споживати більше солодкого є еволюційним механізмом, який необхідний для виживання. Але оскільки зараз ми живемо в умовах, коли цукровмісні продукти є у нас в холодильнику або найближчому супермаркеті, цей спосіб виживання вже став неактуальний.
Хронічна стимуляція цього механізму може викликати депресію. Гіперактивна реакція організму на цукор, викликана високим глікемічним індексом, може сприяти розвитку психічних розладів.
За попередніми дослідженнями було встановлено, що споживання цукру, незалежно від кількості, фактично не впливає ні на настрій, ні на полегшення подальшої розумової або фізичної діяльності. Крім того, люди, які споживали цукор, протягом години відчували себе більш втомленими й менш уважними в порівнянні з тими, хто цього не робив.
Новые статьи:
- Отримання тест-смужок за програмою реімбурсації у 2025 році: що зміниться для пацієнтів?
- ВРУ: підтримання законопроєкту про систему охорони психічного здоровʼя
- МОЗ: коли проходити повторний огляд людям з інвалідністю?
- МОЗ: розширення медичних послуг для ветеранів
- МОЗ: посилення вимог до медзакладів, які проводять психіатричні огляди