Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Більшість популярних блогів поширюють недостовірну та неперевірену інформацію про здорове харчування та втрату ваги: дослідження

Більшість популярних блогів поширюють недостовірну та неперевірену інформацію про здорове харчування та втрату ваги: дослідженняНауковці університету Ґлазгоу провели аналіз найбільш популярних блогерів Британії і виявили, що лише в одному з дев’яти блогів інформація була науково обґрунтованою та відповідала критеріям провідних організацій у галузі здорового харчування.

Як було організовано дослідження

Блоги обирали за критерієм кількості фоловерів — більш ніж 80 тисяч людей принаймні в одній соціальній мережі. Також профіль блогера мав бути верифікований, а сторінка, яку він веде активною. За цими критеріями в дослідження увійшло 9 топових блогів країни, що дають поради про харчування та зменшення ваги.

Далі науковці здійснили аналіз публікацій на цих ресурсах за проміжок часу з травня по червень 2018 року. Аналіз здійснювали на основі дванадцяти критеріїв, що оцінювали достовірність інформації. Серед них — посилання на науково обґрунтовані джерела, прозорість та зрозумілість інформації, надійність джерел, упередженість та дотримання базових критеріїв здорового харчування.

З кожного блогу було відібрано 10 останніх публікацій з рецептами. Їх також проаналізували за показником енергетичної цінності продуктів, вмісту вуглеводів, білків, жирів, насичених жирів, клітковини, цукру та солі. Для орієнтира в порівнянні показників науковці користувалися даними кампанії зі зниження споживання калорій, що було розроблене Public Health England.

За цими показниками блогер, що набрав 70% у відповідності критеріїв, проходив тест на достовірність. За результатами оцінки, такий “тест” пройшов лише один.

Що ж виявилося не так з популярними блогами:

  • більшість з них висловлювали свою думку як факт 
  • їхні поради не відповідали критеріям здорового харчування
  • вони не описували застереження до того чи іншого продукту, що потенційно можуть бути небезпечні для здоров’я 
  • та не надавали достовірних джерел інформації

Результати цього дослідження — чергове підтвердження того, наскільки важливо критично відноситися до будь-якої інформації. Особливо тієї, що стосується здоров’я.

За лінком добірка ресурсів, де шукати інформацію про здоров’я, яка підтверджена наукою: https://bit.ly/2WrmnAj.

Перевіряйте джерела, читайте лише перевірені ресурси та пам’ятайте, що стосовно здоров’я найкращий порадник — це ваш лікар.

Джерело: http://moz.gov.ua


Медична платформа

Медичні меблі в ITMED