Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

На Закарпатті розпочали лікувати аритмії

На Закарпатті розпочали лікувати аритміїЛікарі Закарпатського обласного клінічного кардіологічного диспансеру вперше провели оперативні втручання із застосуванням радіочастотної абляції. Відтепер жителі Закарпаття матимуть можливість отримати сучасне високоефективне лікування аритмій, не виїжджаючи за межі області.

Це стало можливим завдяки закупівлі нового обладнання для електрофізіологічної лабораторії в рамках спільного проекту Світового Банку та МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей», який реалізується у Закарпатській області.

За даними Асоціації кардіологів, один із сорока дорослих українців має серцеву аритмію. Аритмія - це зміна ритму і частоти сердечних скорочень, що може становити загрозу для життя пацієнта. Аритмії можуть бути різних видів і класифікуються залежно від походження та характеру порушень ритму. Основними формами аритмії є прискорення скорочень серця (тахікардія), їх сповільнення (брадикардія), приступи серцебиття (пароксизмальна тахікардія) тощо. Хоча аритмія – не хвороба, а лише її симптом, потрібно негайно пройти лікування.

Для більшості пацієнтів саме проведення радіочастотної абляції означає повне відновлення нормального ритму роботи серця або довготривалу відсутність епізодів аритмії.

Радіочастотна абляція - одна з найбільш поширених у світі методик лікування різного виду аритмій серця. Суть методу полягає в точковому впливі на патологічні ділянки серця електричним струмом високої частоти. Радіочастотна абляція здійснюється за допомогою тонкого катетера-провідника, який вводиться через стегнову артерію або через підключичну вену і підводиться до патологічного вогнища в серце. На провідник подається радіочастотний імпульс, який викликає місцевий опік і руйнує зону аритмії або створює бар’єр для розповсюдження впливу аритмічного вогнища на все серце. Процедура виконується в спеціально обладнаній операційній під рентгенівським контролем ангіографічної установки.

Найближчим часом Закарпатський обласний клінічний кардіологічний диспансер стане першим в Україні медичним закладом, де почнуть проводити кріоабляції аритмій серця, завдяки закупівлі в рамках спільного проекту Світового банку та МОЗ надсучасного обладнання їх для проведення.

«Кріоабляції аритмій серця - це методика, коли в порожнини серця вводиться кріобалон, який наповнюється азотом і виморожує ділянки, що спричиняють аритмію. В Європі є близько 400 таких центрів, адже цей метод вважається «золотим стандартом» у лікуванні аритмій серця. На жаль, в Україні жодного державного центру кріоабляції поки що немає. Закарпатський обласний кардіодиспансер стане першим», - розповідає Володимир Ком’яті, лікар-аритмолог рентген-хірургічного відділення Закарпатського обласного клінічного кардіологічного диспансеру.

Джерело: http://moz.gov.ua


Медична платформа

Медичні меблі в ITMED