Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Антифейк МОЗ України щодо заяв Євгена Комаровського

Антифейк МОЗ України щодо заяв Євгена КомаровськогоУчора, 18 квітня, в ефірі програми “Право на владу” каналу “1+1” Євген Комаровський у якості радника з питань охорони здоров’я кандидата у президенти Володимира Зеленського озвучив тези, які не відображають реального стану справ в охороні здоров’я. Розповідаємо, що і чому відбувається насправді.

Про вакцинацію, національну безпеку і дії для подолання спалаху кору

За словами Євгена Комаровського, “100 000 жителів країни захворіли кором”.

Уточнення: Близько 100 000 людей захворіли в Україні за весь період з початку спалаху - з літа 2017 року.

Вакцинація насправді є питанням національної безпеки. Особливо гостро це питання постає в умовах спалаху кору. У більшості країн світу, в яких фіксують спалах кору, громадськість чинить тиск на людей, які свідомо, без медичних причин відмовляються від щеплень і ставлять під загрозу життя тисяч інших людей. В Україні ж традиційно в усьому звинувачують владу (МОЗ України, Уряд чи Президента) і/або лікарів.

З початку спалаху кору МОЗ України разом з Урядом і лікарською спільнотою робить систематичні кроки, щоби ліквідувати бар’єри для вакцинації і зупинити спалах кору в країні:

  1. В.о. міністра охорони здоров'я доктор Уляна Супрун у серпні 2016 року, фактичного одразу після призначення на посаду виконуючої обов'язки міністра, пропонувала провести засідання РНБО щодо низького рівня вакцинації в Україні і потенційних спалахів хвороб.
  2. Із серпня 2017 року працює Оперативний штаб МОЗ України з реагування на ситуацію з поширення кору в Україні. За рішенням штабу з вересня 2017 року тривають заходи з посиленої вакцинації.
  3. З вересня 2017 року за рішенням штабу заходи з посиленої імунізації поширили на дітей до 9 років, а з червня 2018 року - на всі групи дітей. Тепер надолужити пропущені дози вакцини можна усім дітям до 18 років безоплатно.
  4. З червня 2018 року діє Наказ про проведення безоплатної імунізації дорослих, які належать до груп ризику. Безоплатно отримати щеплення можуть військові, учасники Операції об’єднаних сил, студенти, освітяни, медики.
  5. В усіх регіонах України є достатньо якісних і ефективних вакцин (дані у вашій області можна перевірити у таблиці - https://bit.ly/2X74OFQ). МОЗ України переходить на трирічне планування закупівлі вакцин, тому перебоїв із постачанням надалі не буде - як це було при попередніх командах Міністерства.
  6. Щоби не було перебоїв із вакцинами у медзакладах, Уряд дозволив і зобов’язав обласні департаменти охорони здоров’я моніторити залишки ліків і вакцин у кожному медзакладі області і за потреби оперативно перерозподіляти їх між закладами.
  7. Знято застарілі обмеження щодо лікарів-ФОП і кабінетів щеплень, найближчим часом буде прийнято наказ, за яким вакцини, закуплені за державний кошт, постачатимуться у кабінети лікарів ФОП і приватні заклади охорони здоров’я, які підписали договорів з НСЗУ про обслуговування населення.
  8. МОЗ України регулярно проводить селекторні наради та зустрічі з регіонами для інструктажу і моніторингу ситуації, роз’яснювальну роботу щодо вакцинації для українців та спільно з місцевою владою провела у Львівській області та проводитиме у Хмельницькій спеціальні заходи для подолання спалаху кору. За результатами спецоперації на Львівщині рівень охоплення щепленнями школярів зріс до 90%, а Львівський регіон перестав бути лідером за кількістю випадків кору.
  9. Сімейні лікарі, терапевти і педіатри по усій країні активно включилися у боротьбу проти спалаху кору. У тому числі завдяки їхній наполегливій і системній роботі з пацієнтами рівень вакцинації проти кору суттєво зріс.

Про дефіцит медичних кадрів

Стан ринку праці лікарів - одна із улюблених тем спекуляцій українських політиків. В Україні не ведеться статистика виїзду українських лікарів за кордон. Теза, що в Україні є дефіцит лікарів, не має жодних підстав. В Україні близько 186 тисяч лікарів і ця цифра суттєвао не змінюється вже декілька останніх років.

Також хибною є думка, що трудова міграція людей з медичною освітою відбувається виключно через стан вітчизняної медицини, адже в цілому трудова міграція в Україні зумовлена широким спектром факторів і достовірних даних щодо частки лікарів серед трудових мігрантів за кордоном не існує.  

Трансформація системи охорони здоров’я, що зараз триває в Україні, докорінно змінює підхід як до оцінки потреби тих чи інших медзакладів або регіонів у медпрацівниках, так і до формування потужних стимулів для розвитку ринку праці лікарів. Завдяки переорієнтації системи охорони здоров’я передусім на потреби пацієнтів стане реальністю  можливість виявити справжню потребу в тій чи іншій кількості лікарів різних спеціалізацій у конкретних медзакладах, регіонах і країні в цілому. Трансформація системи фінансування охорони здоров’я стартувала з первинної ланки медичної допомоги і в таких закладах уже ефективно виявляється потреба в кількості сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів.

Коли зміни відбудуться на усіх рівнях медичної допомоги, місцева влада зможе побачити та оцінити реальні потреби населення в медпрацівниках усіх спеціалізацій та реалізувати низку заходів для їхнього залучення. Наприклад, створити умови для запрошення лікарів у населені пункти – забезпечити їх службовим транспортом, житлом тощо. Своєю чергою, нове фінансування від Національної служби здоров'я забезпечить конкурентні умови роботи та зарплати.

Про кваліфікованих лікарів і систему трансплантації

Євген Комаровський заявив, що “маючи видатних хірургів з золотими руками, ми маємо нуль трансплантацій”.

Правда: в Україні насправді велике число висококваліфікованих лікарів.

Заява про “нуль трансплантацій” - брехня. Адже трансплантації органів і тканин в Україні відбуваються, але в окремих закладах і за умови, якщо знаходиться донор органу або тканин, який підходить пацієнту. За всі роки незалежності не було розбудовано трансплантацію як систему, що може рятувати в 10 разів більше життів.  Попри великий запит на зміни у цій сфері, наявність кваліфікованих кадрів і навіть закону, побудувати систему за один місяць и навіть рік неможливо, якщо йдеться якісний рівень надання послуг та національний масштаб змін.

МОЗ України разом з Урядом, професійною спільнотою і громадськістю працює над запуском нової системи трансплантації, яка на повну силу запрацює з 2020 року. Що вже зроблено:

  • Офіційно затверджено професію “трансплант-координатор” і триває навчання майбутніх фахівців цієї професії. Трансплант-координатори забезпечуватимуть зв’язок між усіма учасниками процесу трансплантації, зокрема перевірятимуть та отримуватимуть згоди на донорство, вчасно та систематично оновлюватимуть інформацію у Єдиній державній системі трансплантації (ЄДІСТ), організовуватимуть оперативне та безпечне транспортування органів. Їхня робота матиме важливу психологічну складову, адже саме вони комунікуватимуть між донорами та їхніми родинами і реципієнтами, які очікують на трансплантацію.
  • Створюється система ЄДІСТ, що міститиме 9 різних реєстрів потенційних донорів за типами потреб і стане обов’язковою до використання з 1 січня 2020 року. У квітні розробники презентували базовий продукт єдиної інформаційної системи трансплантації. Наразі фахові спеціалісти МОЗ України перевіряють, чи відповідає програмний продукт всім поставленим до нього вимогам. Наступні кроки - дослідна експлуатація і прийняття програми в промислову (постійну) експлуатацію.
  • Для розбудови трансплантації обрано існуючі 4 центри: Інститут ім. Шалімова та Запорізьку обласну лікарню - для органної трансплантації, Національний Інститут Раку та ОХМАТДИТ мають стати прикладом для розвитку трансплантації кісткового мозку. Саме для розвитку цих центрів виділено майже 50 млн грн. Ці кошти спрямовані на закупівлю сучасного медичного обладнання, яким наразі займається міжнародна організація Crown Agents.
  • МОЗ України разом з професійною спільнотою трансплантологів та громадськістю обговорює важливі аспекти для запуску трансплантації та сучасні практики супроводу пацієнтів. У лютому на одному майданчику зібралися лікарі, представники Міністерства охорони здоров’я, правоохоронці і пацієнти, щоб обговорити труднощі, які є зараз, та об’єднати зусилля для запуску трансплантації в Україні. А у квітні за ініціативи МОЗ України трансплантологи з усієї країни провели експертну нараду, на якій разом з іноземними фахівцями обговорили сучасні практики супроводу пацієнтів до та після трансплантації, можливості реалізації цих підходів в Україні, забезпечення ліками для імуносупресивної терапії.
Джерело: http://moz.gov.ua

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED