Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чому треба перевіряти рівень холестерину і де це зробити безоплатно

Чому треба перевіряти рівень холестерину і де це зробити безоплатноВисокий рівень холестерину підвищує ризики виникнення атеросклерозу, серцевого нападу, ішемічної хвороби серця та інсульту. Проходити тести на рівень холестерину варто кожні 4-6 років або частіше, якщо ви у групі ризику (діагностована ішемічна хвороба серця, надмірна вага, діабет, високий тиск). Розповідаємо, де можна перевірити свій рівень холестерину.

Чому важливо знати свій рівень холестерину?

Так званий «поганий» холестерин проникає у стінку кровоносних судин. Там він накопичується в атеросклеротичній бляшці, яка звужує просвіт судини й перешкоджає вільному потоку крові. Атеросклеротичні бляшки бувають різними. Найнебезпечніші з них характеризуються великим вмістом холестерину і тонким покриттям зі сполучної тканини. Воно легко розривається, і бляшка сприяє утворенню тромбу. Найчастіше тромб росте і закриває просвіт судини. Потік крові зупиняється, частина міокарда, що постачається цією судиною, залишається без кисню та поживних речовин і відмирає. Якщо такий процес відбувається в серці, розвивається інфаркт міокарда, якщо в мозку – мозковий інсульт.

Саме підвищений рівень холестерину стає початком багатьох небезпечних для життя хвороб. Водночас, українці досі не вважають його серйозним фактором ризику. Наприклад, під час соціологічного опитування 47% вінничан і вінничанок відвели підвищеному холестерину аж 7-ме місце в переліку факторів ризику. При цьому більшість вказала на шкоду неправильного харчування для організму. Тобто люди не зовсім усвідомлюють, наскільки небезпечним може бути підвищений рівень холестерину у крові й чому потрібно його контролювати.

Безоплатні тести на рівень холестерину

Перевірити рівень холестерин можна у свого лікаря - сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. Аналіз на загальний холестерин входить до гарантованого державою пакету послуг первинної медичної допомоги, що їх пацієнти отримують безоплатно.

Крім того, з 13 по 19 квітня жителі Волинської області зможуть безоплатно зробити тест на рівень холестерину у крові, навіть не навідуючись до амбулаторії. У різних населених пунктах області медики у палатках на вулицях робитимуть тести усім бажаючим - у рамках спільного проекту Світового банку та МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей».

«Певну кількість тестів, придбаних за кошти проекту Світового банку та МОЗ, усі центри первинної медичної допомоги регіону використають для проведення скринінгового дослідження вмісту загального холестерину в крові серед населення у тиждень з 13 по 19 квітня. Лікарі працюватимуть прямо на вулицях, щоб охопити якомога більше людей, які часто не доходять до медзакладів. Усі інші – для обстежень пацієнтів під час їхніх візитів до амбулаторій загальної практики – сімейної медицини», – розповідає Ігор Ващенюк, начальник управління охорони здоров'я Волинської обласної державної адміністрації.

Джерело: http://moz.gov.ua


Медична платформа

Медичні меблі в ITMED