Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Зовнішність майбутнього малюка можна буде програмувати: дослідження генетиків

Зовнішність майбутнього малюка можна буде програмувати: дослідження генетиківРепродуктивні технології не стоять на місці, з кожним роком вчені знаходять нові засоби зачаття, а також вдосконалюють сам процес. Американські вчені та біотехніки працюють над тим, щоб у майбутньому можна було програмувати зовнішність дітей. Робити це планується за допомогою гаметогенезу invitro (IVG) – методу, що дозволяє програмувати певні набори генів у яйцеклітині та сперматозоїді.

«Іnvitro» означає «в пробірці», а IVG – це унікальна методика з вирощення великої кількості ембріонів на основі малої кількості генетичного матеріалу донора. У сукупності з можливим редагуванням геному цей метод дозволить «прописувати» дані своїх майбутніх дітей. І мова йде не лише про зовнішність.

Професор Гарвардського університету Глен Коен є співавтором статті про IVG у журналі ScienceTranslationalMedicine. Він стверджує, що дана технологія – це фактично здатність редагувати людський геном. І хоча зараз це все здається нереальним, проте за генетичними корегуваннями майбутнє, і цього вже не зміниш. Також професор Коен відзначає морально-етичний аспект питання і говорить, що людство ще довго буде його обговорювати.

IVG буде працювати у сукупності з генетичним редагуванням, виробляючи велику кількість ембріонів, які можна буде легко змінити, задавши їм ті чи інші генетичні параметри. Імплантуватися будуть найбільш якісні та привабливі з різних точок зору ембріони.

Звичайно, до подібних масштабів ще далеко. Зараз IVG протестовано лише на мишах, а технологію редагування геному досліджено ще у зовсім незначній мірі. Гальмують процеси розвитку даних технологій такі фактори, як недосконалість сучасних технологій, економічні, етичні, політичні, релігійні та соціальні аспекти.

Зараз IVG неможливо розглядати у якості повноцінної репродуктивної технології. Проте стає очевидним, що саме за такими технологіями майбутнє. Однак треба бути з ними дуже обережними, щоб людство саме не відкрило «ящик Пандори». Соціальна відповідальність та морально-етичні аспекти питання ще довго залишатимуться факторами стримування на шляху використання подібних відкриттів. З репродуктивними технологіями найвищої якості та ефективності можна ознайомитися тут.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED