Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Науковці-медики: здоров’я судин залежить від тиші під час сну

Шум під час сну небезпечний для судинНімецькі дослідники з Майнського університету Гутенберга виявили особливий «фермент шуму». Його наявність пояснює підвищену схильність до судинних захворюваннь у людей, які живуть поблизу аеродромів. А також вразливість здоров’я людей, які страждають від чутливості до нічного шуму.

Ціла серія попередніх досліджень показала, що у людей, які живуть недалеко від аеродромів, спостерігається підвищений ризик розвитку патологій серця та судин. Нове дослідження представило дані про те, що шум, який здіймають літаки в нічний час, викликає дисфункцію судин. Такий шум сплячі люди чують уві сні й під час пробудження.

Наступні пошуки вчених, які помітили властивість судин до запалення під впливом шуму, привели їх до знаходження ферменту під назвою фагоцитна NADPH оксидаза. Ця субстанція помітно активізувалась у запалених клітинах при сильних нічних шумах.

Найбільш негативно сторонні звуки впливають на синтез оксиду азоту. Ця речовина важлива для роботи центральної нервової системи, як підкреслюють спеціалісти. Вони допускають, що видалення ферменту зможе позбавити судини та мозок від негативної дії шуму літаків. Але потрібно ще зрозуміти, як це може позначитись на роботі організму. 

Автор: Інна Зарицька
© Медичний портал Здоров-Інфо
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED