Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чому болить голова: десять можливих причин

Чому болить голова: десять можливих причинСьогодні величезна кількість людей страждає від періодичного головного болю, особливо часто, за статистикою, це стосується жінок. Причин цього явища може бути багато аж до важких, небезпечних хвороб, які потребують вчасної діагностики та лікування. Проте часто головний біль може бути напряму пов’язаний зі способом життя та наявністю певних звичок.

Можливі причини головного болю

Отже, до цілком реальних причин хронічного чи періодичного головного болю можна віднести:
  1. Неправильне харчування. Причина головного болю може критися в нерегулярному харчуванні, постійних перекусах “на ходу”, великих перервах між їжею, нехтуванні сніданком чи обідом.
  2. Надмірне або недостатнє вживання солодкого. Зловживання солодощами негативно відображається не лише на фігурі, а й може бути причиною головного болю, погіршення загального самопочуття. У той же час, брак глюкози, особливо при розумовій праці, також провокує головний біль. Тож в усьому має бути міра.
  3. Брак свіжого повітря. Якщо людина рідко виходить на вулицю, їй елементарно не вистачає кисню, і голова починає боліти. Тому навіть за умови інтенсивної офісної роботи варто робити регулярні перерви та виходити подихати свіжим повітрям.
  4. Брак або надлишок сну. Як недосипання, так і пересипання порушує нормальний процес роботи мозку, що може викликати біль у голові та навіть мігрень. Тож правило залишається незмінним: спати треба близько 8 годин на добу.
  5. Зловживання гаджетами. І робота, і дозвілля сучасної людини пов’язане з використанням смартфону, ноутбуку, телевізору, планшету тощо. Це викликає перевтому очей та головний біль.
  6. Різкі запахи. Коли людину постійно оточують різкі запахи, у неї закономірно може почати боліти голова. До групи ризику потрапляють працівники хімічної промисловості, косметології, продавці парфумерії тощо.
  7. Метеозалежність. У деяких людей головний біль може викликати зміна погодних умов, особливо, якщо вона є різкою. Це відбувається через те, що судини не встигають налаштуватися на різку зміну атмосферного тиску, через що виникає спазм, і клітини головного мозку не отримують достатньої кількості кисню та поживних речовин з кров’ю.
  8. Гормональні зміни. Гормони особливо сильно впливають на стан жіночого організму, тому головний біль може виникати під час овуляції, вагітності та інших, пов’язаних з гормональним фоном, процесів.
  9. Незручна поза під час роботи. Сидяча робота ще й в незручній позі – одна з причин головного болю. Під час сидіння часто затискаються певні зв’язки, судини та нервові закінчення, які й провокують головний біль.
  10. Хронічний стрес. Якщо ви багато нервуєте, у вас постійно надмірно виділяється адреналін, що й може бути причиною головного болю.
Позбутися головного болю можна шляхом нормалізації свого способу життя. Якщо ж навіть після цього проблема залишається, слід терміново звернутися до лікаря, щоб не проґавити хворобу, яка може його провокувати.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED