Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Де отримати вітаміни взимку: поради дієтологів

Де отримати вітаміни взимку: поради дієтологівВ холодну пору року отримувати необхідні вітаміни з їжі далеко не так просто, як влітку. Проте це можливо, треба тільки знати, що для цього треба споживати.

Дієтологи наголошують, що головними харчовими джерелами вітамінів взимку є:

Заморожені овочі, фрукти та ягоди. Вони зберігають більшість вітамінів та корисних мікроелементів, тому їх можна сміливо вживати взимку. Та слід пам’ятати: розморожувати продукти треба лише безпосередньо перед вживанням, негативно впливає на їхні корисні властивості повторне заморожування, також їх не варто піддавати тривалій термічній обробці.

Квашена капуста. Це надзвичайно корисний зимовий продукт, прекрасне джерело вітаміну С в холодну пору року. Тому квасити капусту не лише можна, а й треба, вона захищає від застуд, посилює імунітет та підвищує його опірність до інфекцій.

Свіжа зелень. Цей продукт цілодобово вирощують у теплицях та продають у магазинах. До того ж, виростити трохи зеленої цибулі, кропу чи петрушки можна прямо у себе на підвіконні. Свіжа зелень – це джерело вітамінів взимку: зелена цибуля багата вітамінами групи В та вітаміном С, петрушка – вітаміном Р.

Капуста. Це овоч, який добре зберігається взимку та не втрачає своїх корисних властивостей. Капуста наситить організм вітамінами, зокрема таким важливим вітаміном С.

Імбир. Він доступний у продажу в будь-яку пору року та дуже багатий на вітаміни А, С, групи В. Корисним і смачним є чай різних смаків з додаванням імбиру, а також такий напій, як тепла вода з імбиром, медом та лимоном.

Журавлина. Ця ягода гарно зберігається взимку, відновлює вітамінний баланс в організмі, має насичений мінеральний склад. Можна вживати чай, сік, морс, відвар чи варення з журавлини.

Гранат. Цей фрукт багатий на амінокислоти та вітамін С, групи В. Гранат можна просто їсти як самостійну страву, або ж готувати з нього сік, додавати до салатів.

Шипшина. Взимку її зберігають в засушеному вигляді, готують з неї компоти, чаї та відвари. У шипшині багато вітамінів А, С, групи В.

Цитрусові. Це найбільш популярне джерело вітаміну С, доступне взимку. Їсти можна лимони, апельсини, мандарини, проте обмежувати себе в кількості, щоб не спровокувати алергію.

Отже, взимку є досить багато корисних та багатих на вітаміни продуктів. На жаль, консервовані страви майже не зберігають вітаміни, хоча і є доволі смачними. Тому денний раціон взимку обов’язково слід доповнити переліченими вище продуктами, щоб не допустити послаблення імунітету та забезпечити себе всіма необхідними вітамінами.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED