Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Що таке метаболізм? Чи потрібно його прискорювати?

Що таке метаболізм? Чи потрібно його прискорювати?Багато з тих людей, які мають зайву вагу, стверджують, що причина цьому – повільний метаболізм. Чи так це насправді? Що таке метаболізм, і чому він може бути повільним чи швидким, яким чином він впливає на вагу людини?

Метаболізмом, або обміном речовин називається процес перетворення їжі, яку вживає людина, в енергію для її подальшої життєдіяльності. Для його здійснення необхідні ферменти – молекули, що покращують хімічні реакції перетравлювання їжі. Ці ферменти потрібні для засвоєння білків, жирів та вуглеводів.

Якщо обмін речовин у людини нормальний, вона має адекватну вагу, якщо ж повільний – вона починає набирати зайві кілограми. Щоб прискорити обмін речовин, необхідно правильно харчуватися та займатися спортом – тільки це є безпечним способом змусити тіло витрачати більше енергії у певний проміжок часу.

Отримані в результаті обміну речовин калорії організм витрачає на енергію для підтримання хімічних процесів життя, на фізичні навантаження та на перетравлювання та засвоєння їжі. У середньому людина витрачає всього лише 20% енергії на щоденну фізичну активність.

Як можна вплинути на швидкість метаболізму?

Найгірша порада для прискорення метаболізму – менше їсти і більше займатися спортом. Адже подібні «голодні дієти» навпаки уповільнюють обмін речовин та прискорюють накопичення жиру у проблемних зонах (на животі, стегнах тощо). Крім того, організм весь час знаходиться у стані стресу, що призводить до підвищення гормону кортізолу (провокує поганий настрій) та лептину (посилює апетит). Одночасно рівень серотоніну знижується, людина відчуває себе нещасною і голодною, а результат схуднення при цьому нульовий.

Регулярне харчування та заняття спортом прискорюють метаболізм, що і є основою втрати зайвих кілограмів. Завдяки фізичним тренуванням змінюються процеси засвоєння простих вуглеводів: у пріоритетному порядку їх отримують м’язи, а не жирові відкладення.

Отже, повільний у вас буде метаболізм, чи швидкий, залежить виключно від вас. Не треба морити себе голодом, навпаки, слід регулярно і правильно харчуватися і займатися спортом. І тоді обмін речовин в організмі прискориться, самопочуття покращиться, а вага прийде до своєї норми.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED