Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чому жовтіють зуби: висновки стоматологів

Чому жовтіють зуби: висновки стоматологівУ народі прийнято вважати, що здорові зуби повинні бути білими. Проте це не завжди так: природний колір зубів може бути і біло-синюватим і жовтуватим. На нього впливає генетична схильність, приналежність до певної людської раси. Проте бувають дуже жовті зуби, які стають такими поступово. А отже, колір набувається з часом, і на нього впливають певні фактори. Як же зберегти усмішку красивою?

Причини пожовтіння зубів

Стоматологи виділяють такі головні причини пожовтіння зубів:
  1. Інтенсивне відбілювання. Після занадто частих та агресивних процедур відбілювання зубна емаль сильно потоншується, жовтіє. Тож варто у всьому зберігати міру.
  2. Спадковий фактор. Жовтий колір зубів передається генетично, і часто нічого з цим вдіяти не можна.
  3. Куріння. Якщо людина багато палить, її зуби з часом обов’язково стануть жовтими. Спочатку це буде виявлятися простим нальотом, потім потемнішає емаль та прошарок під нею – дентин. У тих, хто курить, зуби можуть бути не лише жовтими, а й сірими, коричневими. Поганий вплив на колір зубів має й куріння кальяну, адже вода нікотин не очищає.
  4. Надмірне вживання кави та міцного чаю. Їх темний колір поступово робить зуби також темнішими.
  5. Вживання деяких лікарських засобів. Наприклад, антибіотиків тетрациклінового ряду, що негативно впливають на стан зубної емалі.
  6. Зловживання продуктами, які містять харчові барвники. Ці барвники здатні проникати в мікротріщини, що існують в емалі. Тож варто виключити з денного раціону, наприклад, дешеві газовані напої.
  7. Надмірне вживання солодощів. Якщо постійно їсти солодке, на зубах будуть відкладатися вуглеводи, на яких прекрасно розмножуються мікроби.
  8. Вікові зміни. З віком у людей утворюється так званий вторинний дентин, який і викликає пошкодження зубної емалі та пожовтіння зубів.
  9. Професійна діяльність, пов’язана з кислотами. Якщо людина постійно працює зі шкідливими речовинами, вони впливають на її організм. Зуби – не виключення, під впливом кислот вони можуть жовтіти та покриватися плямами.
  10. Вживання насиченої залізом води. Це теж може стати фактором впливу на колір зубів.
  11. Деякі хвороби. Жовтуха, ниркова недостатність та інші хвороби можуть призводити до пожовтіння зубів.
Щоб зуби завжди були білими та красивими, необхідно дбати про гігієну порожнини рота, позбутися шкідливих звичок, дотримуватися певних обмежень у їжі. Здоровий спосіб життя – шлях до сяючої усмішки.
 
Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED