Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Декретна відпустка під час відпрацювання за розподілом - чи можливо?

Декретна відпустка під час відпрацювання за розподілом - чи можливо?Чи можна взяти декретну відпустку після закінчення інтернатури, до досягнення дитиною 3-річного віку, та чи враховується цей термін у строк відпрацювання при навчанні за державним замовленням?
 
Так, відповідно до Закону України «Про відпустки» № 504/96-ВР від 15.11.1996 відпустку по догляду за дитиною можна взяти в будь-який час до 3 років (або до 6 років за наявності показань до неможливості відвідування дитиною дитячого навчального закладу).
Відпустка по догляду за дитиною до 3-х років зараховується до стажу роботи за фахом та у термін відпрацювання за державним розподілом.

Про це йдеться також у п.12 Постанови КМУ № 992 від 22.08.1996 р. «Про Порядок працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням» – «Час перебування жінки у відпустці після закінчення вищого навчального закладу у зв'язку з вагітністю, пологами, доглядом за дитиною до досягнення нею трирічного віку зараховується до терміну роботи за призначенням».

У Постанові КМУ № 992 йдеться також про можливість розірвання угоди про обов’язкове відпрацювання. Відповідно до п. 9 Порядку, розірвання випускником такої угоди допускається з таких поважних причин:

3) якщо випускник - вагітна жінка, мати або батько, які мають дитину  у віці до трьох років,  або дитину,  яка згідно з медичним висновком потребує догляду (до досягнення нею шестирічного  віку); одинока  мати  або батько,  які мають дитину до чотирнадцяти років або дитину-інваліда.
Отже, відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку можна взяти в будь-який час до 3 років і період перебування у відпустці зараховується у термін відпрацювання за державним розподілом.

На запитання читачів відповідають юристи Юридичного бюро Олена Бабич

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED