Перевозка больных

Ендометріоз: сучасна діагностика і лікування в приватній клініці «Голденес Кройц», Австрія

Ендометріоз: сучасна діагностика і лікування в приватній клініці «Голденес Кройц», АвстріяПричина ендометріозу, як і раніше залишається невідомою, але вважається досить поширеним гінекологічним захворювання, яким страждають близько 10-15 відсотків усіх жінок в період між першою менструацією і настанням менопаузи. Ендометріоз є однією з основних причин безпліддя. Сильні болі і ненастання вагітності є вагомою підставою звернення до лікаря.

Що таке ендометріоз?

Ендометріоз - доброякісне захворювання, при якому клітини слизової оболонки матки проникають в інші органи або тканини. Найчастіше вогнища ендометріозу знаходять в ділянці яєчників і таза, але також можуть бути діагностовані в інших органах. Хоча захворювання дуже поширене, від виникнення перших симптомів до постановки правильного діагнозу часто проходять кілька років.

Які симптоми характерні при ендометріозі?

На ендометріоз вказують такі симптоми як:

  • дуже хворобливі менструації,
  • біль при сексуальної близькості,
  • біль під час сечовипускання або дефекації,
  • незалежний від циклу хронічний біль в нижній частині живота, а також
  • збільшення тривалості менструального періоду, що супроводжується болями.

На підставі яких аналізів можна поставити діагноз?

Проблема полягає в тому, що ендометріоз важко розпізнати. Як правило, від появи симптомів до постановки правильного діагнозу потрібно в середньому 7 років. Точний діагноз може бути поставлений тільки на підставі гістологічного дослідження зразків тканини. Тільки візуальні методи діагностики, такі як УЗД і МРТ, є недостатніми. Вважається, що кожна десята жінка страждає від ендометріозу.

Під час діагностичної лапароскопії може бути поставлений не тільки діагноз, але також видалена хвора тканина.

Яке лікування можливе і які прогнози?

Метою лікування ендометріозу, з одного боку, є позбавити пацієнтку від болю, а з іншого боку - зберегти фертильність, якщо жінка планує ще мати дітей.

Коли яєчники вражені ендометріозом, мова, як правило, йде про кісти, які типово видображаються на знімках УЗД. Вони завжди негативно впливають на фертильність. Ці кисті слід видалити таким чином, щоб яєчник не втратив своєї функції, яка визначається гормональним тестом до проведення операції. Це означає, що правильно проведена операція на яєчниках не призводить до передчасної менопаузи.

Оскільки розвиток ендометріозу підживлюється гормонами, які виробляються в яєчниках, найефективнішим лікуванням є гормональне придушення функції яєчників. Для гормонального лікування вирішальне значення має вік пацієнта. Наприклад, 25-річна пацієнтка може тривалий час лікуватися гормонами, оскільки у неї є запас часу для народження дитини. Якщо їй 25 років, і вона планує завагітніти, гормональна терапія може на певний час усунути рецидив захворювання, оскільки є запас часу.

Для жінок 35 років або старше це більш проблематично. Після лапароскопічної біопсії і при підтвердженні діагнозу на основі гістологічного дослідження, як можна швидше треба починати штучне запліднення. Для гормональної терапії використовуються гормональні препарати (від простих таблеток до аналогів гонадреналіна).

Які ускладнення зустрічаються?

Ендометріоз є хронічним захворюванням і в деяких випадках може протікати в агресивній формі. Більш того, за рахунок збільшення ендометрію він може сприяти розвитку злоякісних захворювань сусідніх органів (сечового міхура, прямої кишки).

У важких хронічних випадках лікування повинно проводитися під наглядом спеціального центру ендометріозу з багатопрофільної командою фахівців, із залученням урологів і проктологів.

«Голденес Кройц» є перша приватна клініка в Австрії c сертифікованим Центром лікування ендометріозу. Міждисциплінарна команда фахівців пропонує пацієнткам кваліфіковану допомогу в діагностиці та лікуванні цього захворювання.

Контакт

Приватна клініка "Голденес Кройц"
E-mail: international@goldenes-kreuz.at

Ми можемо приймати ваші звернення на українській та російській мові!

Данный материал публикуется на условиях договора на размещение рекламных материалов. Ответственность за достоверность содержания несут авторы статейных материалов. Редакция портала "Здоров-инфо" не несет ответственности за достоверность содержания статей, суждения и мнения авторов.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED