Перевозка больных

Морська хвороба та її види

Морська хвороба та її видиЗіткнутися з закачуванням може абсолютно кожен. У тому випадку якщо їзда в автомобілі або прогулянка на човні закінчується неприємними відчуттями, мова може йти про прояви хвороби руху. Розберемо основні прояви патології та як з нею боротися.

Хвороба руху, морська хвороба або кінетоз – всі ці терміни об'єднує один хворобливий стан, який виникає під час руху. Кінетоз та його прояв складно віднести до патології, це, швидше за все, реакція організму на незвичний для нього стан. Він може проявлятися не тільки на водному транспорті у вигляді морської хвороби, але і в автомобілі, літаку, особливо якщо при цьому читати або дивитися в телефон.

Найбільш піддаються розвитку даного стану жінки та діти. Причиною тому стан вестибулярного апарату, який розташовується у внутрішньому вусі. Вестибулярний апарат здатний реагувати на мінімальні зміни в положенні тіла, що робить його пов'язаним з нервовою та вегетативною системами. Це викликає високу чутливість органу до гормональних порушень, проблем з ШКТ, перевтомлення очей.

Форми кінетозу та прояви їх симптомів

  • неврологічна форма: характеризується появою головного болю, запамороченням, слабкості з сонливістю, порушенням свідомості та координації, депресивного стану;
  • шлунково-кишкова форма: характерна поява нудоти та блювання, відсутності апетиту, підвищеної реакції на запахи (бензину, вихлопних газів, сигарет). Також можлива поява неприємного смаку в роті (наприклад, металу);
  • серцево-судинна форма: проявляється у вигляді стрибків артеріального тиску, прискореного серцебиття, поверхневого дихання;
  • змішана форма: характеризується комбінацією вище перерахованих форм та їх симптомів.
Прояв симптомів відбувається в кожного по-різному та залежить від індивідуальних особливостей організму.

Фактори, які впливають на розвиток кінетозу

Основна причина кінетозу в дисфункції вестибулярного апарату, внаслідок диспропорції сприйняття інформації мозком. Наприклад, під час відпочинку на палубі, рецептори вестибулярного апарату аналізують наявні обставини перебування тіла в нерухомому стані, але при цьому фіксується очима переміщення в просторі.

До факторів, які можуть сприяти розвитку даного стану, відносять:
  • спадковість у вигляді низького розвитку вестибулярного апарату;
  • вагітність;
  • переміщення, коли людина не здатна спостерігати за горизонтом;
  • задушливе та спекотне приміщення, з поганою вентиляцією;
  • куріння та вживання алкоголю, або присутність їхнього сильного запаху;
  • страх, пов'язаний з перельотами або їздою на автомобілі та ін.

Діагностика

При появі симптомів закачування на постійній основі необхідно звернутися до лікаря. Оскільки за даними станом можлива присутність більш серйозного захворювання (пухлини мозку, мігрень, розсіяний склероз). З метою діагностики проводиться доплерографія, ністагмографія, МРТ та КТ.

Лікування

У тому випадку якщо Вас чекає поїздка і Ви знаєте про схильність до закачування, необхідно за певний час прийняти за призначенням лікаря препарат вестибулолітичного впливу. Якщо під рукою не виявилося таблетованих препаратів, допоможе вода, кислі фрукти (лимони або яблука), жувальна гумка. Якщо стан погіршується, вмийтеся холодною водою, глибоко дихайте. Важливо запустити процес травлення та зняти напад нудоти.

Профілактика

  1. За півтори години до поїздки не вживати їжу. Також,вона не повинна бути жирноюабо смаженою. Відмовтеся від куріння тавживання алкоголю.
  2. При русі дивитися вперед та не розташовуватися обличчям у бік, протилежному руху.
  3. Мати з собою необхідні препарати або підкислену лимоном воду.
Пам'ятайте про те, що будь-яка дорога краща переноситься, для чутливих до швидкості людей, у положенні лежачи.

Сьогодні існує достатня кількість препаратів для усунення симптомів морської хвороби. Але пам'ятайте, що такий стан негативно позначається на організмі, особливо якщо він часто турбує. Тому пройдіть консультацію у терапевта або отоларинголога, з метою повноцінного обстеження та отримання грамотних рекомендацій.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм