Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Залежність від антидепресантів: наслідки для організму

Залежність від антидепресантів: наслідки для організмуАнтидепресанти – поширена група препаратів, які застосовуються при лікуванні депресії. Зробимо акцент на слові «депресія». Тому, що дуже часто поганий настрій плутають з серйозним захворюванням, починаючи приймати антидепресанти, які відпускаються без рецепта. Це може серйозно нашкодити здоров'ю людини.

Антидепресанти – це психотропні препарати, які використовуються при боротьбі з депресією, впливаючи при цьому на нейромедіатори (біологічно активні речовини).
  • Антидепресанти та алкогольні напої
Почнемо з того, що існує ціла група антидепресантів, які відрізняються потужністю свого ефекту. Їх приймання триває кілька місяців. Але поєднувати з алкоголем не рекомендується, оскільки існує можливість виникнення – серотонінового синдрому (небезпечна для життя реакція, яка виникає через високий рівень нейромедіатора серотоніну). Тому перед прийманням антидепресантів потрібно проконсультуватися з лікарем, та уточнити всі можливі поєднувані та непоєднувані препарати.
  • Всього одна таблетка
Усього одна таблетка антидепресанту і людина починає відчувати спокій, покращення самопочуття -це просто виник ефект плацебо. Антидепресанти приймаються курсом і починають діяти тільки через чотирнадцять днів з початку прийому. Людина дуже часто плутає їх з заспокійливим або снодійним, приймаючи по одній таблетці в стресових ситуаціях. Але при наявності дійсно серйозної психологічної проблеми, одна таблетка не допоможе, а тільки завуалює симптоми.
  • Залежність
Нагадаємо, що антидепресанти призначаються лікарем і приймаються строго під його контролем.

Залежність від препарату, не доведена. Лікарі схильні називати стан, внаслідок якого пацієнт відчуває нестачу препарату — «синдромом відміни».

Синдром відміни – це відчуття, коли людина почуває себе погано при різкій відміні препарату.

Він може виникнути у тому випадку, якщо пацієнт не дотримується призначеного курсу лікування і приймає антидепресанти недоцільно. У таких випадках навіть допустима консультація пацієнта з психіатром.

Лікар призначає приймання антидепресантів за спеціальною схемою: починаючи з малих доз, поступово збільшуючи їх, а в кінці терапії знову зменшуючи. Так у пацієнта, не повинні виникнути напади паніки або тривоги.
  • Лікарська консультація
В наш час, багато антидепресантів доступні без рецепта, але вживати їх без призначення не можна.

Щоб розв’язати проблему, розібратися в собі, потрібна сила волі. Спочатку може здатися, що антидепресанти дають ці сили, але потім, вони лише зроблять людину безініціативним і залежним від «чарівної пігулки.

Тому не займайтеся самолікуванням, якщо вас турбують симптоми депресії або у вас просто довгий час поганий настрій, зверніться в першу чергу до рідних і до лікаря за допомогою.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм