Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Ультразвукове дослідження: показання до проведення УЗД ока

Ультразвукове дослідження: показання до проведення УЗД окаУЗД ока набуває стандартного проведення для багатьох галузей медицини. На перший погляд, специфічний та малопоширений метод діагностики є справді цінним в умовах недостатнього забезпечення.
Ультразвукове дослідження або офтальмоехографія застосовується з метою діагностики ряду захворювань. З наступним встановленням точної картини стану очей в реальному часу. 
 
Внаслідок своєї безпечності, інформативності, а інколи навіть незамінності - УЗД можливо проводити незалежно від віку пацієнта.

При яких станах доцільним буде проведення УЗД?

  1. Оцінка внутрішньоочного тиску.
  2. Виявлення чужорідних тіл.
  3. Крововилив у склоподібне тіло.
  4. Оцінка стану зорового нерва при розвитку глаукоми.
  5. Відшарування сітківки.
  6. Крововилив в задню камеру ока.
Також УЗД дає можливість виміряти товщину рогівки та в цілому величину ока, оцінити стан судин та кровопостачання органу.
У дитячому віці основними показаннями до проведення є ймовірна присутність стороннього тіла, ознаки ураження зорового нерва або пухлини, офтальмологічні патологічні стани (короткозорість, далекозорість), контроль проведення лікування.

Які протипоказання до проведення УЗД ока?

  1. Розрив очного яблука.
  2. Травма ока проникаючого характеру.
  3. Неспокійний стан пацієнта.

Підготовка до процедури

Зазвичай перед проведенням УЗД, лікар проводить офтальмологічний огляд з наступним збиранням анамнезу, аналізом скарг та клінічної картини. Визначається поле та гострота зору, а також проводиться офтальмоскопія та офтальмотонометрія. 
 
При підозрі на стороннє тіло в оці доцільним спочатку провести рентгенографію. Також УЗД є актуальним методом дослідження при відсутності можливості провести офтальмоскопію, коли необхідно оцінити масштаби патологічного вогнища, стан оболонок.
 
Зауважимо, що спеціальної підготовки перед проведенням процедури непотрібно. Єдиним нюансом буде відсутність декоративної косметики на повіках та віях, оскільки буде наноситися спеціальний провідний гель.

Проходження процедури

Пацієнт знаходиться в положенні лежачи на канапі, з закритими повіками, а лікар тим часом водить по них спеціальним датчиком. Періодично потрібно буде робити рухи очними яблуками (в сторони, вгору та вниз). Тривалість процедури у більшості випадків не перевищує 30 хвилин.
 
Пам'ятайте, що очі є унікальним органом які дають нам можливість отримувати найбільшу кількість інформації. Тому важливо проходити профілактичні огляди в офтальмолога, з періодичним проведенням УЗД ока. Особливо це стосується людей, які тривалий час приділяють роботі за комп'ютером.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм