Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Синдром токсичного шоку: як тампони спричиняють розвиток інфекції

Синдром токсичного шоку: як тампони спричиняють розвиток інфекціїСиндром токсичного шоку є небезпечним станом для життя та потребує вчасної діагностики. Відповідно розберемо, які симптоми вказуватимуть на розвиток патології.
Синдром токсичного шоку являє собою небезпечний стан для життя у вигляді інтоксикації організму внаслідок гострої бактеріальної інфекції. 
 
Вперше синдром токсичного шоку був описаний в 1980-х роках. Тоді причиною його розвитку було саме використання гігієнічних тампонів. Однак з часом було встановлено, що навіть чоловіки, діти або жінки у яких відсутня менструація також можуть стати жертвами патології, тобто токсичний шок не завжди є пов'язаним з використанням засобів інтимної гігієни. Так одним із прикладів можна навести - тампонаду носової порожнини, коли у випадку носової кровотечі турунди встановлюються на тривалий час. 
 
Відповідно СТШ можна поділити на менструальний СТШ, який виникає внаслідок застосування тампонів під час менструацій та неменструальний СТШ, який розвивається з численних стафілококових ранових інфекцій. 

Причини

СТШ викликається бактерією стафілокока Staphylococcus або Streptococcus. Зазначимо, що вони не завдаючи шкоди здоров'ю можуть бути присутніми на шкірному покриві, у носі або в ротовій порожнині. Однак при потраплянні в кров з наступним вивільненням токсинів наслідки можуть бути вкрай критичними.
 
Ризики інфікування підвищуються у разі:
  1. Наявності відкритої рани, опіку або порізу.
  2. Наявність в анамнезі захворювань горла чи шкіри.
  3. Використання жіночих контрацептивів (діафрагми, ковпачки).
  4. Використання тампонів, особливо високого поглинання довше зазначеного часу, що призводить до швидкого розповсюдження бактерій.
  5. Статус імунітету.
  6. Високий рівень цукру в крові.

Клінічні прояви токсичного шоку

Найчастіше початковим симптомом є різкий та сильний біль локалізованого або дифузного характеру.
Також додатково виникають скарги на:

  1. Сильний головний біль.
  2. Високу температуру тіла. 
  3. Лихоманку, озноб, нудоту та блювання, діарею.
  4. Появу висипів, які нагадують сонячний опік (найчастіша локалізація - долоні та підошви).
  5. Гіперемію очей.
Однак зазначимо, що не є рідкісним явищем коли перші клінічні симптоми проявляються у вигляді респіраторної інфекції (міалгія, озноб), однак сам патологічний процес дуже стрімко розвивається викликаючи шок та поліорганну недостатність.

Діагностика

Конкретного лабораторного тесту, який дасть можливість встановити СТШ не існує. Однак при проведенні загального аналізу крові виявляється лейкоцитоз та лейкопенія. Також додатково проводиться оцінка органів, які можуть бути залучені до патологічного процесу та систему згортання.
У разі порушення свідомості, лихоманки проводиться люмбальна пункція з метою оцінки наявності менінгіту. 

Лікування

Пацієнтам з СТШ проводиться агресивне внутрішньовенне вливання кристалоїдів з наступним видаленням наявного джерела інфекції. 
Основою лікування складає антибактеріальна терапія, вазопресори. Також внаслідок високого відсотка розвитку ускладнень при СТШ у вигляді печінкової, ниркової  та серцевої недостатності та інших порушень проводиться їх лікування.
 
З метою запобігання важливо дотримуватися відповідних норм особистої гігієни, а саме вчасно проводити заміну тампонів, а при можливості чергувати їх з гігієнічними прокладками. Інші міри запобігання включають інтенсивне та вчасне оброблення виниклих ран, та при необхідності звернення до лікаря. 
При появі симптомів важливо вчасно звернутися до лікаря, адже СТШ дуже швидко прогресує викликаючи ураження органів, з високою ймовірністю летального результату. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм